Hauria d’haver «demanat perdó»

El Govern canvia el pas i carrega contra l’emèrit: «Ha perdut l’oportunitat de donar explicacions»

  • L’Executiu surt del seu laconisme i critica Joan Carles que no donés la resposta que «mereixen» els ciutadans i donar compte d’accions «gens ètiques»

  • Apunta que podria haver sigut «molt més acurat» en la seva visita i separa la seva conducta de la del seu fill, que sí que està fent «tot el que ha de fer»

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern s’ha cansat d’impostures. D’aferrar-se al guió que el rei emèrit havia de donar «explicacions» i que la seva tornada era una decisió personal que era competència exclusivament seva i de la Zarzuela. Aquest dilluns, després de tres dies complets a Sanxenxo (Pontevedra), a la jornada en què per fi es trobava amb el seu fill en un tens clima, l’Executiu va deixar veure la seva decepció. El seu enuig pel que no ha fet Joan Carles Ien la seva primera tornada a Espanya després de gairebé dos anys expatriat a Abu Dhabi. La Moncloa li recrimina que no hagi donat cap tipus d’explicació, que no hagi sigut «més acurat» amb la seva visita. Un retret qualificat de «realment suau» per Unides Podem, que critica la posició dels socialistes.

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, habitualment cauta i lacònica quan se li pregunta per l’emèrit, va visibilitzar el malestar del Gabinet en una entrevista a RNE a primera hora del matí. «Ha perdut una oportunitat», va disparar sense circumloquis. «Ha perdut l’oportunitat que els espanyols esperaven de donar explicacions i demanar perdó. I sens dubte ha perdut l’oportunitat que mereix la societat espanyola i també la democràcia. Hauria d’haver aprofitat aquesta visita per donar compte d’aquelles accions que hem conegut i que no són compatibles amb l’exemplaritat i la transparència que se li exigeix a una institució com la Casa del Rei».

És a dir, que l’emèrit no ha fet allò que el Govern volia que fes. Per pròpia voluntat. Això és el que venia a dir la ministra portaveu. «Afortunadament» el seu fill, Felip VI, sí que està fent un esforç en matèria d’exemplaritat i transparència, va sostenir. Exercici que s’ha «vist reforçat» amb el reial decret 297/2022 que el Govern va aprovar el 26 d’abril passat i que porta a la normativa jurídica la regulació de la Corona i la seva fiscalització davant el Tribunal de Comptes. És a dir, que el Govern «ha fet el que havia de fer».

L’Executiu defensa que la seva relació institucional és en aquest moment amb Felip VI –«una relació institucional emmarcada en l’àmbit de la transparencia»–, i reconeix la seva «tasca». I l’actual Rei «sí que està fent tot el que ha de fer, i qui no ho està fent és el seu pare», va defensar, de nou sense embuts. El Monarca, a ulls del Gabinet de Pedro Sánchez, està fent esforços «inequívocs» per millorar la imatge de la institució que dirigeix, per projectar els «avenços» d’una monarquia del segle XXI.

«El rei emèrit ha perdut l’oportunitat de demanar perdó»

«Danya la imatge de l’emèrit»

Rodríguez va apuntar que la visita d’aquests últims dies des d’Abu Dhabi «fa danya sens dubte la imatge del rei Joan Carles», no de la Corona, i per això creu que «ha perdut l’oportunitat» de donar una explicació als ciutadans. «Són espanyols que van creure en la seva feina i el van valorar, que van creure en ell, que s’han vist defraudats pels actes gens ètics i exemplars, pels quals hauria d’haver demanat perdó», va mantenir, ferm. No obstant, ell, preguntat ahir a la nit per La Sexta si donaria explicacions, va respondre amb un eloqüent «¿explicacions de què?» i una sonora i burleta rialla.

La ministra va recordar que en la seva missiva del 5 de març passat Joan Carles I assegurava que volia tornar a Espanya «sabent que havia de treballar per facilitar la tasca del cap de l’Estat, del rei Felip, i que ho faria en un àmbit de privacitat, per protegir-se a si mateix i aquests moments de la seva vida». «Ja que segurament això que va escriure és el que hauria d’estar fent en aquests moments», va afegir. Una mostra més que el Govern acusa l’emèrit d’haver violat el pacte a tres bandes entre ell mateix, la Zarzuela i el Govern. I és que, com deia un ministre en l’última setmana, l’excap de l’Estat està «fora de control» i no ret comptes ni davant el seu fill.

La incomoditat s’estén a un altre punt. Joan Carles I va aterrar a Espanya en un jet privat matriculat a Aruba (Antilles holandeses) i que li va facilitar el xeic Mohamed bin Zayed, president dels Emirats Àrabs Units. Un regal en espècie costós que no podria haver acceptat segons la normativa interna de la casa reial i que ara ja està en el BOE, en aquest reial decret del 26 d’abril. Rodríguez va recordar que l’activitat de la Corona està sotmesa a fiscalització i, per tant, l’emèrit «podria haver sigut molt més acurat en aquesta primera visita al nostre país». El Govern, a la pregunta de si coneix qui ha pagat el vol d’Abu Davi a Vigo, al·lega que és un viatge «privat» i que no té coneixement dels detalls del viatge. Aquests els hauria d’«oferir l’emèrit». «Només d’ell depenen aquestes explicacions». Però no les ha donat.

Descontentament morat

Notícies relacionades

El malestar expressat per la ministra Portaveu ha resultat del tot insuficient per Podem. El coportaveu estatal dels morats, Pablo Fernández, ha reclamat els seus socis al Govern que passin «de les paraules als fets» i que recolzin una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per aclarir les presumptes irregularitats en la fortuna de Joan Carles I. La també coportaveu del partit i directora general de l’Injuve, María Teresa Pérez, ha qualificat de «greu error» el posicionament del PSOE.

Pérez ha assenyalat que la monarquia «està sent el principal impediment per a un avenç progressista en un sentit republicà» i ha assegurat que, més enllà de les explicacions que pogués donar el rei emèrit, és necessari reformular l’estructura monàrquica. En essència, ha defensat que la inviolabilitat que atorga la Constitució al rei afavoreix el cometiment de delictes. En aquest sentit, ha assenyalat que Felip VI hauria «de deixar de ser inviolable» i «ser més honest i més transparent que el seu pare».