Una visita agitada

El rei Felip VI mostrarà avui fins a quin punt vol marcar distàncies amb Joan Carles I

El Monarca ha de decidir si fa pública la fotografia històrica del retrobament o circumscriu la relació amb el seu pare només a l’àmbit familiar, sense pes institucional

L’emèrit riu davant la pregunta de si donarà explicacions als espanyols sobre la seva fortuna oculta: «¿Explicacions de què?»

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Joan Carles I ha arribat a les 10.03 hores al recinte del Palau de la Zarzuela per dinar amb el seu fill, Felip VI, i altres familiars. El retrobament és transcendental per a l’actual cap d’Estat, que ha de decidir vol fins a quin punt mostrar distàncies amb el seu pare, que s’ha convertit en el principal llast de la institució monàrquica.

Felip VI va censurar públicament el seu pare, Joan Carles I, el març del 2020, quan va fer saber que renunciarà a l’herència que pugui tocar-li quan mori i li va retirar l’assignació que rebia a càrrec de les arques públiques. Després, la sortida de l’emèrit d’Espanya, pactada i negociada entre tots dos i el Govern, va revelar la gravetat de la crisi que vivia la institució monàrquica per les informacions sobre la seva fortuna oculta i la necessitat que l’actual Rei tenia de trencar amb el seu pare. Ara, amb el primer viatge de l’ex cap d’Estat després d’un autoexili de gairebé dos anys, s’ha demostrat que la relació passa per un altre moment de gran dificultat, ja que la visita ha discorregut d’una manera molt diferent del que havia suggerit la Casa del Rei en els contactes establerts amb Joan Carles I i els seus interlocutors les setmanes prèvies.

La Zarzuela va informar dimecres que, aquest dilluns, l’emèrit viatjarà a Madrid «per estar» amb Felip VI, la reina Sofia i altres membres de la seva família», sense concretar si hi assistiran la reina Letizia; l’hereva Elionor, que estudia a Gal·les; o les filles, Cristina i Elena. Felip VI ha de decidir com vol que sigui la seva relació amb l’emèrit a partir d’ara, una vegada que ha vist que els ha llançat un pols a ell i al Govern (que li ha demanat, sense èxit, que doni explicacions als espanyols pels delictes comesos). De fet, aquest diumenge Joan Carles I va deixar anar una rialla quan una periodista de la Sexta li va preguntar si parlarà als ciutadans de les informacions conegudes sobre la seva fortuna oculta. «¿Explicacions de què?», va dir burlant-se. Segons membres del Govern i també persones que es relacionen amb ell en el seu autoexili han assegurat aquest diari que no és conscient d’haver fet res «dolent» i, en aquestes converses, posa en relleu el seu paper capital en la transició espanyola.

L’excap d’Estat, a més, ja ha fet saber, a través de l’alcalde de Sanxenxo (Pontevedra), que vol tornar el 10 de juny per a una altra competició de vela, així que l’espectacle mediàtic tornarà a repetir-se.

La importància dels «gestos»

El Rei, que es manifesta i comunica a través de «gestos», com assenyalen en nombroses ocasions els seus assessors, ha de decidir què vol fer aquest dilluns. ¿Haurà organitzat el Monarca un dinar per parlar amb calma o serà una breu visita? ¿Es veurà la foto del retrobament? Es donava per fet que la Zarzuela faria pública la imatge, com en altres ocasions familiars importants (l’última, el 80è aniversari de Joan Carles I, el 2018), però un portaveu va avisar divendres que és «poc probable» que es doni a conèixer. L’absència d’aquesta fotografia oficial enviaria el missatge que Felip VI circumscriu la relació amb el seu pare a una cosa estrictament familiar, sense pes institucional de cap mena. Tanmateix, es tracta de la trobada entre dos monarques perquè podria haver-li retirat el títol de rei i no ho ha fet.

Són detalls d’organització que adquireixen una rellevància inusitada per la complicada relació entre un cap d’Estat que té com a missió preservar el tron i un rei emèrit que s’ha convertit en el principal llast de la institució. I aquest dilluns, a la porta d’entrada al recinte de la direcció de l’Estat, que es troba a molta distància del palau de la Zarzuela, es veurà la mateixa expectació que a Sanxenxo, amb desenes de càmeres i informació en directe als mitjans de comunicació.

Avió privat

Després de la visita a la família, Joan Carles I tornarà a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on viux en una casa cedida per Mohamed bin Zayed al-Nahyan, que des de fa uns dies és el president del país. Els trasllats amb avió privat d’aquests dies és un altre focus de problemes, ja que vulnera les normes que el seu fill va imposar a la família reial, per les quals es prohibeix acceptar regals que superin «els usos socials» o de «cortesia».

Notícies relacionades

Una dotzena d’amics li van haver de deixar 4,3 milions d’euros perquè fes la segona regularització davant Hisenda precisament pels viatges que li va pagar el seu cosí Álvaro de Orleans fins al 2018.

Les respostes a la premsa

Aquest diumenge, l’emèrit va passar l’últim dia de regates i va tornar a rebre desenes de preguntes de la premsa que l’esperava a la sortida del domicili del seu amic Pedro Campos, on s’ha allotjat aquests dies, i al port de Sanxenxo. Al matí, al club nàutic, una periodista es va interessar per saber si tenia ganes de veure la seva família i va respondre: «Pregunta, pregunta tu. Jo soc aquí a Sanxenxo». I va deixar el bastó i va fer el senyal de la victòria. La resposta, en què es podria veure cert desaire, va ser més concreta unes hores després. A l’abandonar el club va assegurar que té «moltes» ganes de viatjar a Madrid per rebre «moltes abraçades i veure la família». Felip VI decidirà si comparteix l’estampa.