Activitat precongressual

Laura Borràs i Jordi Turull prometen que Carles Puigdemont «continuarà sent la referència» de Junts

  • La nova dupla ‘in pectore’ postconvergent promet un partit «cohesionat» i amb «totes les sensibilitats»

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Posada de llarg de la candidatura única i «unitària», de cara al congrés del 4 de juny a Argelers (al Rosselló francès), com defineixen els seus promotors de Junts per Catalunya. La presidenta i el secretari general ‘in pectore’, Laura Borràs i Jordi Turull, han assenyalat que s’obre una nova era en el partit, però alhora –per si la renúncia de Carles Puigdemont a la presidència de la força generava en algú algun dubte– han promès que la figura de l’expresident, el seu gran valor electoral, seguirà i continuarà sent la referència» de la formació.

El procés congressual de Junts es divideix en dos cossos o terminis, una pràctica que s’està estenent i que evita que el sempre llaminer debat de qui ocuparà els càrrecs es porti per davant la discussió de postulats polítics. Així, el 4 de juny, Carles Puigdemont en persona (motiu pel qual el congrés se celebra en territori francès) ungirà la nova dupla directiva, amb Borràs i Turull.

En paral·lel s’obre un procés participatiu que ha de crear, en el cap de setmana del 16 i 17 de juliol, les ponències polítiques, municipals i sectorials que donin forma al nou discurs. No serà fins aleshores quan, segons va explicar Turull, la nova direcció emprendrà debats i decisions que afectaran, per exemple, el Govern, on els postconvergents ocupen el 50% de les cadires.

«Som gent seriosa i treballem amb rigor i amb dades», va detallar Borràs, que va remarcar la importància de les anàlisis que es realitzin en clau interna de l’obra de l’Executiu liderat per Pere Aragonès en aquest primer any seu de mandat.

«És aquesta una candidatura», la que encapçalen Borràs i Turull, va dir l’exconseller, «la que ho reuneix tot, totes les sensibilitats ideològiques, tot l’arc territorial». Una clara referència al propòsit d’esmena dels postconvergents davant el que ha sigut el seu punt feble i principal crítica, la multiplicitat de veus. «No venim a gestionar la resignació, sinó a activar la determinació, la que ens va fer guanyar a l’Estat l’1-O del 2017», va sentenciar Turull.

Esperit del 21 de desembre

Notícies relacionades

Borràs, per la seva part, va dir que la nova direcció reflecteix l’origen de la força, que el va situar el 21 de desembre del 2017, és a dir, en els primers comicis en els quals es va presentar la marca i sota la qual va obtenir el segon lloc, darrere de Ciutadans però el primer en el bàndol independentista, una posició que els va facilitar la presidència de la Generalitat.

«Volem oferir una imatge de solvència per avançar cap a la independència i, alhora, ser escrupolosament obedients al dictat dels afiliats», va sentenciar Borràs.