XOC INTERN

Hisenda va tombar la rebaixa de l’IVA als tampons per criteris tècnics: «Anirà en els Pressupostos»

Igualtat manca de competències per incloure en una llei una regulació fiscal | Irene Montero no va comunicar a Hisenda que inclouria en la nova llei de l’avortament la rebaixa | El Govern s’obre a la possibilitat que la baixada d’IVA dels productes menstruals s’inclogui en els pròxims comptes

Hisenda va tombar la rebaixa de l’IVA als tampons per criteris tècnics: «Anirà en els Pressupostos»
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

La decisió del Govern de deixar fora de l’avantprojecte de llei de l’avortament la rebaixa de l’IVA del 10% al 4% als productes d’higiene menstrual, com ara tampons i compreses, no es va adoptar per raons financeres, com s’ha dit des del Ministeri d’Igualtat, sinó per qüestions purament «tècniques» i «de «competències», segons asseguren fonts d’Hisenda.

Des del departament d’Irene Montero es va apuntar en els últims dies, mentre alguns dels assumptes més nous d’aquesta llei, com la nova baixa per regles doloroses, es negociaven en el si de l’Executiu de coalició, que el Ministeri d’Hisenda s’havia negat a aquesta rebaixa fiscal pels estralls econòmics de la guerra d’Ucraïna (l’argument que no és el moment idoni per minorar la recaptació) i pel fet que l’IVA a Espanya és del més baixos d’Europa.

Però fonts d’Hisenda corregeixen aquesta versió i asseguren que va ser només per «criteris tècnics» i de «seguretat jurídica». Cada ministeri, expliquen, no pot legislar unilateralment de temes fiscals, perquè «no tenen competències». A més, fonts coneixedores assenyalen que des d’Igualtat no es va comunicar a Hisenda que inclourien aquesta regulació en l’esborrany de la nova llei de l’avortament i que, pràcticament, se’n van assabentar per la premsa.

La proposta d’Irene Montero era que l’IVA dels productes d’higiene menstrual, que ara mateix és del 10%, quedés a zero, tot i que en el mateix Ministeri assumien que era un plantejament de màxims, perquè l’acord de l’Executiu de coalició el fixa en el 4%. Hisenda dona per fet que aquesta reducció «anirà en els pròxims Pressupostos», que, defensen, és el marc legislatiu correcte.

Notícies relacionades

La setmana passada la ministra d’Igualtat va assenyalar en una entrevista a la SER que «el soci majoritari, particularment Hisenda, no ha volgut que vagi en aquesta llei» i que es tornaria a negociar de cara als comptes del 2023. Una possibilitat que avala també el bloc socialista.

La qüestió és si el Govern podrà tirar endavant uns nous pressupostos, pel mal moment que travessen les seves relacions amb ERC, un dels seus principals socis parlamentaris i que resulta vital per poder aprovar-los. Fonts de l’Executiu afirmen que la seva intenció és presentar uns nous comptes, tot i que no revelen si ho faran malgrat que no tinguin la seguretat de tenir prou recolzaments. Les mateixes fonts confien que les discrepàncies amb ERC ja s’hagin superat quan calgui presentar el projecte.