Investigació

Els ecologistes van denunciar els contractes milionaris d’Enresa a empreses vinculades al marit de Cospedal

La Plataforma remarcava la suposada «sincronització» entre el nomenament de Francisco Gil-Ortega com a president d’Enresa i l’entrada d’Ignacio López del Hierro a Iberinco

Els ecologistes van denunciar els contractes milionaris d’Enresa a empreses vinculades al marit de Cospedal
2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

La Plataforma Contra el Cementiri Nuclear a Conca va assenyalar, el 7 de gener de 2016, en una ampliació de la denúncia que havia registrat el 2015 davant la Fiscalia Anticorrupció, María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, com a presumptes autors dels delictes de tràfic d’influències i malversació de fons públics per adjudicacions relacionades amb el cementiri nuclear de Conca promogut per l’empresa Enresa. La denúncia dels ecologistes va ser distribuïda en una nota de premsa pel col·lectiu ciutadà, en el qual participa l’ONG Ecologistes en Acció.

Es dona la circumstància que el nom d’aquesta empresa pública apareix a les agendes de Villarejo com una suposada via per pagar un deute d’uns 100.000 euros que el comissari jubilat reclamava a la que era en aquell moment secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa.

El llavors president de la companyia, Francisco Gil-Ortega, persona de la màxima confiança de Cospedal, ha negat a aquest diari haver conegut Villarejo, i encara menys haver-li abonat un pagament de 100.000 euros des d’Enresa, com suggereixen les anotacions personals del comissari.

Les claus de la denúncia

Des de l’entrada de López del Hierro a Iberinco fins a l’actualitat, s’apunta en la denúncia dels ecologistes, aquesta firma (directament o a través d’empreses participades), va rebre a través d’adjudicacions d’Enresa cinc contractes, per valor de 36,99 milions d’euros sobre un total de 54,71 milions, totes relacionades amb el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) de Villar de Cañas (Conca). És a dir, més de dos terços de les adjudicacions d’Enresa relacionades amb el cementiri nuclear.

En tots els casos van ser unions temporals d’empreses (UTE), en què participa Iberinco o bé firmes com GHESA i Empresaris Agrupats, en les quals aquesta societat té una important participació accionarial.

En la denúncia i la seva ampliació, la plataforma remarcava la suposada «sincronització» entre el nomenament de Francisco Gil-Ortega com a president d’Enresa i l’entrada d’Ignacio López del Hierro a Iberinco. Tots dos el maig del 2012. També s’al·ludeix a l’«estreta relació» entre María Dolores de Cospedal i Gil-Ortega, persona de la seva confiança, amb una llarga trajectòria política (entre altres càrrecs va ser alcalde de Ciudad Real i president de les Corts Regionals) i amb «nul·la» experiència en el sector nuclear. Aquest diari no ha pogut confirmar si la denúncia ha sigut arxivada o no per Anticorrupció.

Notícies relacionades

En la nota de premsa, la plataforma recorda que l’expresident d’Enresa va haver de dimitir, el febrer de 2015, quan estava a punt d’adjudicar l’Obra Civil Principal, amb un valor de licitació de 217.760.000 euros (IVA no inclòs). «El ministeri d’Indústria desautoritza Gil-Ortega per les presses a l’hora d’adjudicar l’obra principal sense tenir cap dels permisos preceptius i en especial el dictamen del Consell de Seguretat Nuclear», prossegueix la nota del col·lectiu a la seva web.

Precisament, la portaveu del Govern de Castella-la Manxa, Blanca Fernández, ja va demanar el gener del 2020 al Ministeri de Transició Ecològica que s’auditessin i «investiguessin» els comptes del Magatzem Temporal Centralitzat, al considerar que en la construcció de la sitja a la localitat de Villar de Cañas (Conca) «hi havia molt negoci», en al·lusió a Ignacio López del Hierro.