Investigació

Villarejo-Cospedal: dos anys d’una disputa per diners que desapareixen després de la suposada reunió amb Enresa

És a finals del 2012 quan la llavors secretària general del PP i el comissari comencen a parlar de «pagaments pendents», segons les agendes

Villarejo-Cospedal: dos anys d’una disputa per diners que desapareixen després de la suposada reunió amb Enresa
3
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

La disputa entre José Manuel Villarejo i María Dolores de Cospedal, per un suposat deute d’ella arran d’uns treballs que no s’especifiquen, s’inicia, segons l’agendes del comissari, a finals del 2012, any en què l’excomandament policial inicia el projecte Barna o operació Catalunya a partir dels quals les ‘clavegueres’ de la Policia del Govern de Mariano Rajoy va investigar sense aval judicial els polítics independentistes catalans.

D’aquesta manera, i segons les esmentades anotacions personals, el 9 de novembre del 2012, la llavors secretària general del PP va trucar al comissari per preguntar-li, en plena investigació contra l’expresident català Jordi Pujol Soley, si «tot anava bé». I un mes després, el 5 de desembre del mateix any, ja es produeix la primera al·lusió, tot i que velada, a un suposat pagament opac: «Ortiz, té les entrades», escriu Villarejo, referint-se al cap de gabinet de Cospedal.

Un dia després (6 de desembre de 2012) l’escrit és molt més clar. «Pagament de Cospedal, m’envia a Ortiz». 

Quant a les anotacions del 2013, any en què es va desenvolupar l’espionatge a Luis Bárcenas després de publicar el diari El País els coneguts com papers de Bárcenas, en què es reflectia la comptabilitat B del PP i els pagaments als excàrrecs del partit –entre els quals hi havia suposadament l’expresident Mariano Rajoy–, Villarejo va apuntar el 21 de juny del 2013: «Orti. Avís de pagament pendent». 

L’1 de juliol de 2013 a les agendes es pot llegir un altre escrit rellevant: «Comprèn que cal pagar el pendent i valora que se segueixi amb el tema ‘catalino’». En aquestes mateixes dates la Policia intentava comprar de manera «opaca» un sistema d’intercepció israeliana. El 3 d’agost del mateix any, Villarejo escriu, en relació amb Ignacio López del Hierro: «Boicot comunicacions». Un mes després, Villarejo és hipotèticament informat de la compra d’un equip de control de comunicacions per encàrrec del llavors director adjunt operatiu de la Policia, Eugenio Pino.

Però, a partir de l’octubre, les anotacions en relació amb el suposat deute augmenten de manera exponencial. Així, el 8 d’octubre escriu: «Ortiz. Organitzar cita per veure Cospe. Parlar que estem al 30%». I el 6 de novembre de 2013 anota: «Cospedal. Molt preocupada pels cinc pagaments de 200. Em demana sisplau que la mantingui informada».

En els següents dies torna a relatar «dades sobre el milió entregat a Caja C.M.» i informa altres comandaments policials sobre els diners que havien d’abonar Cospedal.

En aquestes dates el comissari sosté que el seu cap, Eugenio Pino, ja no disposava de fons per «pagar el pendent».

Ja el 2014 Villarejo reitera al marit de Cospedal al febrer que «pagui». I just després apareixen a les agendes les anotacions d’Enresa, com a possible solució.

«Enresa- Fco. Gil (contacte de Cospe) Opció per obtenir el pagament pendent». 

El 15 de setembre prossegueix: «Cospedal. Demana que faci una anàlisi d’ERC. [...] Proposa pagar el deute de 100». En aquest sentit, una gravació inclosa en el sumari posa de manifest que Villarejo deia que Cospedal li devia «100.000 ‘pavos’ més les despeses» per encàrrecs per al PP, un deute pel qual la llavors secretària general del PP hauria deixat de veure’l, tot i que ell va mantenir la relació a través del seu marit, Ignacio López del Hierro.

Notícies relacionades

«La María Dolores ja no em vol veure perquè les últimes vegades li vaig dir, dona’m la meva pasta i li creo una situació i li vaig dir tia 100.000 ‘pavos’ més les despeses que he tingut més tal, no que tal, no et preocupis que ja... però clar ja l’última vegada li vaig dir, em cagaré en la mare, una miqueta de cabreig i ja no em vol veure», diu el comissari a un advocat, segons consta en un informe policial.

El 16 i el 17 de setembre de 2014 l’excomandament policial al·ludeix a suposades reunions amb el president d’Enresa, Francisco Gil-Ortega Rincón. Únicament diu que la reunió va ser «freda». No obstant, a les agendes, que s’estenen fins a pocs dies abans de la seva detenció el novembre del 2017, no tornen a al·ludir al suposat deute.