‘Catalangate’

ERC assenyala el PSC per haver-se beneficiat del ‘Catalangate’

  • Ernest Maragall vincula el pacte de govern dels socialistes amb Colau a l’espionatge

  • Pegasus: l’intrús que pirateja la política espanyola

ERC assenyala el PSC per haver-se beneficiat del ‘Catalangate’

DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No «blanquejar ni un mil·límetre el PSC». La directiva republicana és clara des de l’inici de la crisi per l’espionatge de quadros independentistes per part del CNI. I si fins ara aquesta relació entre l’espionatge i els socialistes catalans quedava massa difusa per al gust republicà, el seguiment del CNI de les converses entre el guanyador de les eleccions municipals de Barcelona, el 2019, ERC, i la segona força (en un empat gairebé tècnic), els comuns, ha obert la veda a l’atac al PSC, la força a qui ERC considera com el gran rival electoral a batre. El líder municipal republicà, Ernest Maragall, ha assenyalat aquest dilluns que el partit socialista i el seu candidat municipal, Jaume Collboni, «és el gran beneficiat» per la intromissió en les comunicacions.

«Nosaltres [els republicans] representem la democràcia», ha dit Maragall a la seu d’ERC, «no en exclusiva, però sí la representem perquè l’Estat ha interferit un procés democràtic. I el senyor Collboni és el gran beneficiat de tot això».

Per Maragall, el pacte de govern entre la força de Colau i el PSC, amb el suport en l’elecció de l’alcaldia de la força de Manuel Valls, no és més que «una operació d’Estat».

Un rol, el del beneficiat, en què, en un segon terme, el republicà ha inclòs la mateixa alcaldessa, Ada Colau. Això sí, ha negat haver dit mai que Colau participés en aquesta trama. L’alcaldessa barcelonina exigeix des de diumenge que Maragall rectifiqui les seves paraules per haver asseverat que ella «coneixia» que l’espionatge s’estava produint.

Per Maragall, és inapel·lable que el Govern espanyol ha de desclassificar i compartir tota la informació sobre aquests espionatges si vol tornar al camí «democràtic».

Català a les aules

Notícies relacionades

Per la seva banda, la portaveu Marta Vilalta, en el context del perdut consens sobre el català a les aules, ha acusat Junts d’actuar a la contra, contra ERC i contra el Govern del qual formen part. Per ERC és imperatiu legislar de manera que no s’hi incloguin percentatges.

Sobre Junts, Vilalta ha reclamat als postconvergents que donin explicacions del motiu pel qual han sortit del consens firmat fa unes setmanes. «Si no tornen a aquest consens hauran d’explicar-ho molt bé». «Necessitem el màxim de rang de llei possible per defensar el català del 25%», ha explicat Vilalta, que no ha detallat si això significava que trauran la proposta legislativa acordada a quatre, amb el PSC i comuns, que es mantenen en l’acord, i del qual van caure els postconvergents.