Sessió de control al Congrés

Robles acusa ERC de «no voler saber la veritat» sobre l’espionatge

  • La ministra de Defensa respon a Rufián que va refusar examinar a consciència els papers que va portar Paz Esteban al Congrés per si l’afectaven

  • La cap dels Exèrcits adverteix el PP que no admetrà que li donin «lliçons» de defensa del CNI, de les Forces Armades i dels funcionaris

Robles acusa ERC de «no voler saber la veritat» sobre l’espionatge

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Ja estava en la diana de l’independentisme i d’Unides Podem, però ara també està en el punt de mira de la dreta. La ministra de Defensa, Margarita Robles, continua defensant davant els primers que tots els espionatges que va ordenar el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) eren «legals» i «motivats», i acusa ERC de «no voler saber la veritat». I adverteix els segons, en concret el PP, que no admetrà «lliçons» de patriotisme ni de reivindicació dels treballadors dels serveis secrets, dels funcionaris públics i de les Forces Armades.

Robles s’ha mostrat més continguda aquest dimecres amb Esquerra Republicana que fa dues setmanes, quan va revoltar el sobiranisme al justificar la vigilància que es va fer per part del CNI el 2017 i el 2019. Però, en el fons, no s’ha mogut de les seves tesis de llavors. Gabriel Rufián li ha retret el seu «patriotisme tòxic», perquè «vol mal a aquest país». «Voler molt el teu país i per extensió les institucions del teu país no és convertir-lo en la casa de Bernarda Alba, i que vostè faci de Bernarda; no és ocultar el que passa. Això no et fa més patriota», li ha retret el diputat republicà. Rufián l’ha intentat posar contra el seu mirall: quan ella era secretària d’Estat d’Interior i es va enfrontar als GAL, «¿era menys patriota que ara?». ¿Ho era quan, com a portaveu del Grup Socialista, «va denunciar les corrupteles de la dreta»? «Segurament, no. Aquí la crua realitat és que s’ha espiat o s’està espiant el telèfon mòbil del president, del ministre de l’Interior i de vostè mateixa, i vostè és la màxima responsable de l’espionatge legal en aquest país», li ha etzibat.

Notícies relacionades

Per a ERC, per tant, Robles és «responsable» de l’ocorregut «per acció o per omissió», raó per la qual li demanen «explicacions» i «responsabilitats», no com a independentistes, sinó «com a demòcrates». Rufián, no obstant, no ha reclamat directament la seva dimissió, com no ho va fer ahir dimarts.

Robles va rebobinar fins a la sessió de la comissió de secrets oficials de dijous passat al Congrés, en què va comparèixer l’avui ja destituïda directora del CNI, Paz Esteban. La ministra li ha recordat que «va tenir l’oportunitat d’acostar-se» a la documentació i a les resolucions judicials «motivades» que demostraven que els seguiments a 18 independentistes van ser legals. «Si ho va fer, sap perfectament el contingut i la seva motivació detallada, i si no ho va fer, si va preferir no veure-les, per alguna cosa deu ser, perquè no deu voler saber la veritat. Potser prefereix venir aquí amb la seva frase ocurrent per fer mèrits».