Cas Pegasus

L’Ajuntament de Barcelona estudia personar-se en la causa de l’espionatge

  • Els comuns i el PSC difereixen de la conveniència d’acudir als jutjats

  • ERC assenyala els socialistes per beneficiar-se de les escoltes

L’Ajuntament de Barcelona estudia personar-se en la causa de l’espionatge

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’incendi del cas de l’espionatge a polítics, sobretot independentistes, no deixa de créixer. I en els pròxims dies pot tenir una nova derivada, perquè l’Ajuntament de Barcelona està estudiant personar-se en la causa judicial oberta respecte a això. Les últimes revelacions quant que el CNI va poder sotjar a l’ombra les negociacions per a la formació del govern de la capital catalana després de les eleccions del 2019 han provocat aquesta reacció.

El cas Pegasus, també conegut com a ‘Catalangate’, és un incendi que ja s’ha carregat l’anterior directora del CNI, Paz Esteban, però que sembla lluny d’extingir-se. Quan les flames han arribat a l’Ajuntament de Barcelona, a més, han trobat terreny abonat. Falta un any per a les eleccions municipals, i els tres grans partits del consistori, ERC, els comuns i el PSC, estan d’una o manera concernits per l’escàndol. És evident que Pegasus està servint per a la presa de posicions en la cursa electoral.

Fonts dels comuns a l’Ajuntament afirmen que s’està analitzant la possibilitat de personar-se en una de les causes obertes respecte a això. De moment, una desena de tribunals –l’Audiència Nacional, el Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, un altre de Madrid, el Suprem i sales de cinc països més– veuran d’una forma o altra l’espionatge realitzat a través de Pegasus. 

No obstant, el PSC, soci d’Ada Colau en el consistori, està mirant de passar de puntetes sobre l’assumpte de les escoltes. I fonts socialistes neguen que l’Ajuntament s’hi personi. En qualsevol cas, els serveis jurídics estan analitzant com caldria actuar si finalment es decideix acudir als tribunals.

El cas Pegasus s’ha convertit en un altre escenari en el qual els dos socis de govern de Barcelona poden demostrar, de cara a les eleccions de l’any que ve, que no estan d’acord en gaires coses. Però els comuns tenen un altre front obert, en aquest cas amb ERC, perquè el líder municipal republicà, Ernest Maragall, va semblar diumenge insinuar que Colau va ser «còmplice» del CNI per prestar-se a ser elegida alcaldessa, per frenar l’independentisme, amb els vots de Manuel Valls. Quan ho va escoltar, l’alcaldessa es va indignar, i va demanar a Maragall una rectificació.

El candidat d’ERC a Barcelona ja ha aclarit que no va voler vincular Colau amb el CNI. El principal interès dels republicans des que va esclatar el cas és un altre: No «blanquejar ni un mil·límetre el PSC». I si fins ara aquesta relació entre l’espionatge i els socialistes catalans quedava massa difusa, per al gust republicà, el seguiment del CNI de la negociació d’ERC i els comuns el 2019 ha obert la veda per a l’atac al PSC, la força a qui ERC considera com el gran rival electoral a batre.

Per això, Ernest Maragall ha remarcat aquest dilluns que el líder municipal socialista, Jaume Collboni, «és el gran beneficiat» per la intromissió en les comunicacions. Per a ell, el pacte de govern entre els comuns de Colau i el PSC, amb el recolzament de la força de Manuel Valls, no és més que «una operació d’Estat».

El PSC demana a Aragonès una rectificació

Notícies relacionades

I aquesta vegada qui es va molestar per les paraules de Maragall va ser el PSC. La vice primera secretària d’Organització del PSC, Lluïsa Moret, ha demanat al líder republicà a Barcelona que rectifiqui les seves al·lusions a Collboni. «[Maragall] té una llarga trajectòria, i ha de respectar les regles del joc. No es poden fer acusacions sense fonament», ha dit.

La dirigent socialista ha afegit que, si Maragall no reacciona, hauria de fer-ho el president de la Generalitat, Pere Aragonès. «Demanem a Aragonès que faci rectificar Maragall. De moment, el que ERC ha demostrat és que Barcelona no els importa, perquè ha sigut moneda de canvi per a altres interessos», ha afirmat Moret en relació amb el pacte amb els comuns pel pressupost de la Generalitat a canvi de l’aprovació del pressupost de Barcelona.