Eleccions d’Andalusia

Olona es va empadronar a casa del president de Vox, a Granada, per ser candidata

La candidata de Vox es va empadronar el novembre passat en una localitat granadina, domicili del líder de Vox, a través del qual va recalar en aquesta província en les últimes generals, i la Junta Electoral supervisarà aquesta documentació

Olona es va empadronar a casa del president de Vox, a Granada, per ser candidata
4
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

La candidata de Vox a Andalusia, Macarena Olona, es va empadronar el 5 de novembre a Salobreña (Granada) en una vivenda propietat del president del partit en aquesta província, Manuel Martín, un exdirigent del PP que ara és regidor de Vox en aquesta localitat, segons va avançar la cadena SER.

Estar empadronat a la comunitat, fet que concedeix condició política d’andalús, és un requisit indispensable per presentar-se en les autonòmiques i la llei indica que qui viu en diversos municipis s’ha d’inscriure en aquell on habiti durant més temps. Olona, nascuda a Alacant, tenia el seu domicili habitual a Madrid i era diputada al Congrés per Granada.

En una resolució, aprovada per la Junta Electoral d’Andalusia el 12 de maig i a què ha tingut accés aquest mitjà, es fixen les condicions que han de complir els candidats per presentar-se a les andaluses, d’acord amb la Llei Orgànica de Règim General (Loreg) en el seu article 46.2. L’òrgan electoral exigeix als candidats que presentin, entre altres documents, «un certificat d’inscripció dels candidats al cens electoral o el padró municipal, amb la finalitat d’acreditar la seva condició política d’andalusos».

No es demana més. Olona haurà d’acreditar el seu empadronament però no demostrar on ha estat la seva residència habitual en els últims mesos, segons assenyalen fonts jurídiques, en un assumpte ple de clarobscurs legals que es repeteix sempre per als candidats imposats, és a dir aquells que aterren des d’altres circumscripcions. 

Olona és diputada al Congrés per Granada i va encapçalar la llista per aquesta província en les dues últimes eleccions generals. En aquest cas no era necessari que estigués empadronada a Andalusia. Ara, com a candidata a la Junta d’Andalusia, aquest empadronament és obligatori i ja es coneixia que ho havia fet en un poble granadí, tot i que no al domicili del líder de Vox a la província i sense que consti, a més, cap tipus de contracte de lloguer.

Aquesta mateixa setmana, el partit va comunicar que Olona renunciarà al seu escó al Congrés en el moment que comenci la campanya electoral, el 3 de juny, i que prepara la seva mudança per establir de manera permanent el seu domicili a Andalusia. Hi anirà a viure amb la seva família «per dedicar-s’hi en cos i ànima», va assenyalar en un comunicat.

La presència d’Olona ha sigut molt més intensa a Andalusia des de fa un any. Primer en visites privades i ja després en actes públics. Ha treballat durant mesos una espècie de conversió andalusa que ella teatralitza molt bé. L’hem vist, l’última vegada en aquesta Fira de Sevilla, vestida de gitana, a la gropa al passeig de cavalls, als toros, i abans ja es va vantar de ser devota de les verges de diverses ciutats i va sortir a defensar la Presa de Granada com la gran festa regional.

A través dels fills el fiscal Portero

Olona, advocada de l’Estat, després de passar pel País Basc i Madrid com a lletrada de l’Estat, va recalar a Granada a través dels fills de Luis Portero, el fiscal assassinat per la banda terrorista ETA, amb qui té amistat personal. La persona que va muntar Vox a Granada és Manuel Martín, regidor d’aquest partit per Salobreña després de dècades al PP i amic personal del pare de Santiago Abascal. Martín va tancar en ocasions les llistes del País Basc en els anys més durs d’ETA. Al seu torn, és amic d’Onofre Miralles, el portaveu de Vox a l’Ajuntament de Granada.

Ells formen el cercle que al seu dia van demanar que fos l’encara secretària del partit al Congrés la que es presentés per Granada, una província conservadora on estaven convençuts que podia obtenir representació. Per motius personals, que mai revela, Olona tenia en aquells moments «proximitat» amb aquesta província.

 L’Estatut d’Autonomia  d’Andalusia assenyala «tenen la condició política d’andalusos o andaluses els ciutadans espanyols que, d’acord amb les lleis generals de l’Estat, tinguin veïnat administratiu en qualsevol dels municipis d’Andalusia». La llei electoral obliga a tenir condició política d’andalús per presentar-se en les llistes electorals. És a dir, Olona havia d’estar empadronada en aquesta comunitat.

Notícies relacionades

 La candidata de Vox va intensificar la seva presència a Andalusia fa mesos. L’octubre del 2021 ja va acudir a un míting a Sevilla, on, després de molts rumors, es va postular i es va posar a disposició del partit per ser candidata. Vox va mantenir la seva aposta en l’aire, amb dubtes en la recta final, fins a l’últim minut. En el nucli dur del partit hi havia veus pròximes a Santiago Abascal que asseguraven que enviar Olona a Andalusia era fer-se un lloc en una plaça clau, com és el Congrés, i que la marca estava forta, per la qual cosa es podia obtenir un bon resultat a la comunitat amb un altre candidat.

Tanmateix, les enquestes van motivar l’aposta per Olona, una candidata amb una forta tirada electoral, segons els sondejos, que millorava els resultats de Vox a Andalusia i, a més, sacsejava la campanya del PP de Juanma Moreno, amb un discurs molt allunyat del de la candidata de l’extrema dreta. El PP sempre s’ha mostrat convençut que un perfil com el d’Olona, amb un discurs vehement i que busca la confrontació en els temes més controvertits, podria mobilitzar l’electorat d’esquerra a la comunitat. La desmobilització dels votants del PSOE va ser clau per aconseguir el Govern del canvi a Andalusia en les últimes eleccions, amb aproximadament mig milió de votants d’esquerres que van decidir quedar-se a casa i no anar a les urnes.