La candidata ultra

Macarena Olona, l’aposta de Vox per avançar en la conquesta d’Andalusia

  • La direcció nacional del partit tria la coportaveu del Congrés per millorar els resultats del 2018 i intentar entrar en el Govern andalús

Macarena Olona, l’aposta de Vox per avançar en la conquesta d’Andalusia

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Si un segueix Macarena Olona a Twitter veurà que cada dia la diputada de Vox dedica uns minuts a felicitar l’aniversari a algun dels més de 360.000 seguidors que té a la xarxa social de l’ocellet blau. Aquesta tendència, reclamar missatges a Olona com si fos una estrella del cine, va començar fa uns mesos i, lluny d’anar-se apagant, cada cop va a més. Aquesta popularitat, només superada per Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros, és el que ha fet que aquesta alacantina de 42 anys sigui la candidata de Vox en les eleccions andaluses. Qui al 2019 va ser la revelació del partit és l’escollida per continuar la conquesta d’Andalusia, el primer territori on van aconseguir representació a les institucions. Van aconseguir 12 diputats. L’objectiu ara és que es converteixi, com a mínim, en la vicepresidenta de Juanma Moreno.

Aquest dijous, hores abans que es confirmés la seva candidatura, Olona ja s’ha entregat al seu primer míting de campanya des de la tribuna del Congrés. Entre escarafalls, paraules gruixudes i sarcasme, la secretària general del grup parlamentari Vox s’ha burlat de les suposades tortures a presos d’ETA per part de la policia. I, a crits, ha acabat carregant durament contra Meritxell Batet. Tot feia olor de gasolina per escalfar els motors de cara als comicis que se celebraran el 19 de juny.

Nascuda a Alacant (1979), la candidata ultra es va llicenciar en Dret amb premi extraordinari a la universitat de la seva ciutat i va ingressar en el Cos d’Advocats de l’Estat el 2009, en què va destacar fins a convertir-se en advocada en cap de l’Estat a Euskadi entre el 2013 i el 2017. En aquests anys va armar els recursos contra la realització d’actes que pretenien homenatjar presos d’ETA i va participar en el patronat del Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme. Va ser aquí on també va madurar un Abascal que, llavors, era membre del PP i que el 2013 va impulsar Vox amb el recolzament de l’exfuncionari segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara.

Entre teatres i recursos

El seu camí cap al Congrés en les eleccions del 2019 no va arrencar ni des d’Alacant, ni des del País Basc. Va ser des de Granada. Olona es va presentar per les llistes d’aquesta circumscripció. La mateixa per la qual ara serà la ‘número u’ de la papereta per entrar al Parlament andalús. A aquesta cita amb les urnes arribarà després de gairebé tres anys al Congrés. Més discreta al principi, va jugar un paper important: donar suport a Espinosa de los Monteros i ser la veu del partit en qüestions jurídiques. Fins al punt que és estrany veure Vox presentant un dels tants recursos d’inconstitucionalitat que ha registrat sense que sigui ella qui vagi a informar la premsa.

Però el seu estil precís a l’hora de parlar sobre temes legals contrasta amb la seva imatge explosiva, donada a la dramatització. L’abril del 2021, en plena campanya electoral madrilenya, Vox va celebrar un acte a la coneguda com a ‘plaça Roja’ de Vallecas. Era territori enemic i l’ambient estava escalfat. Això no va impedir que Olona arribés a la plaça sota un enorme paraigua amb la bandera d’Espanya, acaparant totes les mirades.

Notícies relacionades

Aquest mateix gust per la teatralització l’ha portat també a ser una de les figures protagonistes de les sessions de control al Govern. La rapidesa amb què qüestionava al principi els ministres, més pròpia d’un opositor recitant un tema que d’una política, va donar pas a un to burleta, irònic en molts moments. Els seus cara a cara amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ja són una institució. ‘Lady Paro’ i ‘ministra comunista’, li agrada anomenar la líder dels morats en el Govern.

Uns duels que ara tenen els dies comptats. La campanya electoral comença en poc més d’un mes, el 3 de juny, i serà només llavors quan destapi el seu veritable ésser, el de candidata, i tot el seu potencial, tant per enlluernar com per espantar. El PP tem que el seu perfil mobilitzi l’electorat de l’esquerra molt més del que ho hauria fet un candidat desconegut com el de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo. En l’equip de Juanma Moreno no amaguen el temor que no aconsegueixin un resultat tan clar com el d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid i hagin de lidiar amb Olona com a vicepresidenta.