La trama russa del procés

L’entorn de Puigdemont va encarregar indagacions sobre un presumpte espia rus

Víctor Terradellas, que declara aquest dimecres davant el jutge, va preguntar sobre Aleksandr Dmitrenko, a qui el Govern vincula amb els serveis d’intel·ligència del Kremlin

L’entorn de Puigdemont va encarregar indagacions sobre un presumpte espia rus
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’entorn de Carles Puigdemont va requerir Víctor Terrradellas, exresponsable de relacions internacionals de Convergència Democràtica (CDC) i home de confiança de l’expresident, que indagués sobre Aleksandr Dmitrenko, el ciutadà rus a qui el Govern espanyol ha denegat la nacionalitatper la seva connexió amb el servei d’intel·ligència del seu país d’origen, segons les missatges de whattsapp trobats al seu telèfon mòbil i als quals han tingut accés EL PERIÓDICO, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i Bellingcat. Terradellas explica: «Dimitrenko pot facilitar contactar i reunió conVladímir Jirinovski». Es tracta de Vladímir Zhirinovski, líder del Partit Liberal-Demòcrata de Rússia fins a la seva mort aquest 2022 per covid. El jutge Joaquín Aguirre interrogarà aquest dimecres Terradellas sobre CatMón, l’entitat de l’òrbita nacionalista investigada, i li preguntarà per les seves connexions amb Rússia.

Terradellas va preguntar a Jordi Sardà Bonvehí, l’empresari català que va portar a Catalunya el 26 d’octubre del 2017 l’exdiplomàtic rus Nicolai Sadovnikov: «¿Aleksandr Dmitrenko, el coneixes?». Després afegeix: «Ha vingut en nom d’un grup de gent russa que viu aquí i diu que amb molts diners». Sardà s’interessa: «¿I quina proposta té?». L’amic i home de confiança de Puigdemont tarda menys de tres minuts a contestar: «Ajudar-nos. Ell creu que amb la UE [Unió Europea] no aconseguirem res si no és que se sent amenaçada per una potència. Ens tornarem a veure amb ells dimecres 10 a les 12». Aquest missatge va ser enviat el 8 de gener del 2021. «¿Et sembla bé que ens vegem i que m’expliquin? Confirmo i demà acabem de parlar entre nosaltres dos de què preguntar».

Sardà insisteix: «¿En nom de qui ha vingut?». Terradellas té bona informació: «Diu que agrupa la comunitat russa amb més diners. Per això et deia que quan demà parlem tu i jo a la tarda em dius què t’interessa saber i a l’altre dia ho pregunto». L’exresponsable de Relacions Internacionals de CDC deixa clar en aquesta conversa qui estan interessats a saber qui és Dmitrenko: «Es van posar en contacte amb l’entorn del president [Puigdemont] i aquest m’ha preguntat a mi». I afegeix: «Tindrem tanta força si fem el que hem de fer... Guanyarem Jordi». Sardà l’anima: «Sí, ja ho sé, però serà llarg i difícil». L’endemà, 9 de gener, és Terradellas qui ofereix dades sobre Dmitrenko, tot i que precisa: «No se li coneix cap negoci». Després d’això planeja la possibilitat de viatjar a Moscou, a la qual cosa Sardà assegura: «Ens tenen molt controlats (CNI a vosaltres)». I l’aconsella: «No n’escriguis més per aquest canal».

La connexió amb l’expresident 

Notícies relacionades

Dmitrenko ha negat a aquest diari que conegui Terradellas, a Sardà i Zhirinovski. Fonts pròximes a Terradellas rebutgen també que aquest conegui Dmitrenko. Els contactes de Dmitrenko, que resideix a Barcelona, amb l’entorn de Puigdemont es van produir a través de l’actual cap de l’oficina de l’expresident Josep Maria Alay. Fins al punt que el va acompanyar a Moscou en algunes visites.

El 2017, Terradellas ja s’havia reunit en la capital russa amb l’exdiputat oficialista i politòleg Sergei Markov per intentar obtenir el seu recolzament. El nom d’aquest polític, professor i filòsof apareix escrit en una llibreta confiscada per la policia durant el registre de la seu de CatMón el maig del 2018. Segun Markov, es van reunir amb ell en tres ocasions a la tardor del 2017, en dues ocasions seguides primer, després van marxar (de Rússia) i van tornar. De les anotacions de Terradellas es dedueix que aquesta última reunió probablement va tenir lloc en els dies previs a la declaració d’independència (DUI) frustrada de Puigdemont. Al telèfon de l’home de confiança de l’expresident s’ha localitzat un bitllet d’avió d’anada i tornada a Moscou de finals de setembre del 2017. El polític rus va admetre que Terradellas li va oferir el reconeixement de l’annexió russa de Crimea per part de la Generalitat a canvi del recolzament del Kremlin a la DUI.