Cas Mascaretes

El «mail» que va obrir la porta al ‘pelotazo’ de Medina i Luceño, clau d’un possible tracte de favor

Podem sol·licita al jutge diligències encaminades a aclarir com va ser el contacte entre els comissionistes i l’Ajuntament que va facilitar el cosí de Martínez-Almeida

El familiar de l’alcalde declara aquest dijous com a testimoni en la causa

El «mail» que va obrir la porta al ‘pelotazo’ de Medina i Luceño, clau d’un possible tracte de favor
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’adreça electrònica  que es va facilitar a Luis Medina i Alberto Luceño per presentar la seva oferta de mascaretes, guants i tests per detectar covid a l’Ajuntament de Madrid és la clau que ajudarà la investigació judicial a aclarir si es va produir algun tracte de favor en aquest assumpte, que es va saldar amb el cobrament de comissions milionàries per part dels empresaris. Per això, l’acusació popular exercida en nom d’Unides Podem ha sol·licitat diverses diligències encaminades a aclarir com va ser aquest contacte i els detalls que envolten al tan «esmentat» ‘e-mail’ que va facilitar Carlos Martínez-Almeida, cosí de l’alcalde.

«Hem presentat noves diligències d’investigació encaminades a corroborar si realment els comissionistes es van posar en contacte amb l’ajuntament mitjançant un correu genèric per a l’aportació de material sanitari, segons ha explicat aquest dimarts la portaveu dels morats i diputada regional Alejandra Jacinto.

L’assumpte del ‘mail’, segons aquesta part, queda en dubte després de la declaració aquest dilluns en qualitat de testimoni de María Díaz de la Cebosa, que va ser la persona utilitzada per Medina per aconseguir un contacte amb el govern municipal per oferir material sanitari. 

Per això, Unides Podem ha remès un nou escrit al jutge del cas, Adolfo Carretero, en què li sol·licita que es requereixi a l’Ajuntament informar si existia l’any 2020 un correu electrònic general destinat a rebre les proposicions d’aportació de material sanitari. Igualment, es demana aportar els correus remesos a l’esmentada direcció des dels correus electrònics dels investigats Medina i Luceño.

Protegir els missatges amb els bancs

D’altra banda, aquesta part demana a la Unitat Central de Ciberdelinqüència que obtingui els fitxers adjunts dels correus electrònics remesos per Medina i Luceño durant l’any 2020 als empleats de les sucursals de Deutsche Bank i de CaixaBank –entitats en les quals tots dos tenien els comptes on van rebre el pagament per l’operació–, per justificar l’origen de les transferències que van rebre de l’empresa malàisia Leno, que és la que va servir el producte.

Una vegada s’obtinguin els esmentats arxius, demana que els experts policials emetin un informe d’extracció de metadades dels referits documents per determinar-ne la data real. «Pretenem, amb la intervenció de la Unitat de Ciberdelinqüència, aclarir si els contractes dels comissionistes amb l’empresa de Malàisia han sigut creats ad hoc una vegada requerits pels bancs», ha explicat Jacinto.

Aquestes diligències es consideren complementàries a la informació que podrà aportar aquest dimecres l’advocat Carlos Martínez-Almeida, cosí del primer regidor madrileny, i la persona que, segons Medina i la testimoni De la Cebosa, va ser la que va facilitar el contacte entre els comissionistes i el Govern municipal per a l’obtenció del contracte.

Compareixença del cosí, aquest dijous

Notícies relacionades

El lletrat compareixerà davant el jutge, el fiscal Anticorrupció Luis Rodríguez Sol i les acusacions en qualitat de testimoni després que el titular del Jutjat d’Instrucció número 47 rebutgés citar-lo com a imputat, tal com demanaven algunes de les parts. La raó, que no es donen els indicis per considerar que aquesta persona pressionés cap funcionari municipal al llarg de la seva intervenció en aquest assumpte, cosa que suposaria un delicte de tràfic d’influències que de moment no es contempla.

En la interlocutòria de citació, no obstant, el jutge assenyala que el seu testimoni és convenient «per conèixer la manera en què els investigats van contactar amb la persona encarregada de la contractació a l’Ajuntament de Madrid, i si hi va haver algun tracte de favor amb ells».