Per presumpta corrupció

ERC retreu a Laura Borràs que demani «suport a cegues» a l’independentisme després de la seva imputació

  • La secretària general dels republicans critica que el Consell per la República organitzi una consulta «paral·lela» sobre la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 

  • Pegasus: l’intrús que ‘pirateja’ la política espanyola

zentauroepp41055365 pla mig de la secret ria general d erc  marta rovira  imatge171127140248

zentauroepp41055365 pla mig de la secret ria general d erc marta rovira imatge171127140248 / Maria Belmez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha considerat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no pot «sacrificar» el moviment independentista quan tingui data per al seu judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva etapa el front de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i ha demanat suport per no ser suspesa del càrrec. «Cal preservar el projecte col·lectiu i no exigir suport a cegues en nom de la repressió», ha dit en una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies, en què manté que si tot el sobiranisme assumís l’«extraordinarietat» de la situació, «no hi hauria deslleialtat».

Borràs té un procés judicial obert per un delicte continuat de prevaricació, frau administratiu, falsedat en document mercantil i malversació per afavorir presumptament un amic, Isaías Herrero, amb qui, segons el jutge, va acordar, entre el 2013 i el 2017, el fraccionament de 18 contractes menors.

La dirigent d’Esquerra ha insistit que és «molt millor» que s’aclareixin els fets davant els tribunals «tranquil·lament» i que, «si no ha passat res, [Borràs] ja tornarà» si no és culpable. Així, ha insinuat que si fos ella la imputada o algú del seu partit demanaria a aquesta persona que s’apartés fins que s’aclarissin els fets. «Però demanar un esforç col·lectiu al moviment independentista per catalogar com a repressió política una qüestió que no sabem que ha passat, dubtosa administrativament, em sembla que és un sacrifici més gran», ha sentenciat.

Rovira interpel·la directament Borràs i assegura que la presidenta de la Cambra catalana «ha d’assumir la responsabilitat política de les seves accions, de la seva gestió i de les seves peticions». «El moviment independentista no ha de carregar determinades coses sobre un projecte que és clarament col·lectiu i que s’ha de conservar», ha conclòs.

«Deslleialtat» de Junts

Sobre el primer any del Govern Aragonès, Rovira constata que hi ha molts objectius sobre la taula i nous reptes provocats per la pandèmia de covid-19 i els «efectes devastadors» de la guerra a Ucraïna. Per això opina que aquesta agenda «extraordinària» sigui la que ha de prioritzar l’acció de govern.

«Es tracta d’una agenda molt conjuntural i el Govern hauria d’estar més compactat que mai. I de vegades em costa veure que sigui així. Si tots assumíssim la situació extraordinària que hi ha, crec que no hi hauria deslleialtat possible», ha argumentat, sense concretar els casos en què diagnostica aquesta falta de lleialtat per part de la postconvergència.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha criticat que el Consell per la República que lidera l’expresident Carles Puigdemont tingui una «agenda alternativa» i que «contraprogrami» activitats de la Generalitat, per exemple, organitzant una consulta «paral·lela» sobre la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 abans que el Govern faci la seva: «És una molt bona idea tenir un òrgan representatiu transversal i internacional. Però no entenem què pretén quan fa activitats pràcticament idèntiques o paral·leles a les del Govern».

En aquesta línia, la dirigent d’ERC opina que el Consell no pot tenir una «mirada i agenda interna» a Catalunya, tot i que encara no hi ha acord per reformular el Consell, un dels punts que consta al pacte de govern firmat entre ERC i Junts fa un any.