Catalunya

Torra i Costa demandaran Sánchez i el Govern espanyol per l’espionatge

Els exdirigents independentistes presentaran una demanda davant el Tribunal Suprem en els pròxims deu dies

Torra i Costa demandaran Sánchez i el Govern espanyol per l’espionatge
2
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Generalitat Quim Torra i l’exvicepresident del Parlament Josep Costa, han anunciat una demanda contra el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el conjunt de l’Executiu per l’espionatge amb el ‘software’ Pegasus.

Segons un comunicat de l’oficina de l’expresident d’aquest dimarts, ja han presentat un requeriment «exigint el cessament de la vulneració dels seus drets fonamentals com a víctimes d’espionatge il·legal», i en els pròxims deu dies presentaran davant el Tribunal Suprem una demanda –textualment– de protecció dels drets fonamentals contra el president i el seu Govern.

Si aquest procediment acaba amb un recurs d’empara inadmesa o resolta al Tribunal Constitucional, preveuen presentar una demanda per vulneració de drets fonamentals contra Espanya davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg (França).

Torra i Costa han assegurat haver confirmat –respectivament– vuit infeccions el 2020 i quatre el 2019, que, segons el seu parer, eren moments políticament o judicialment sensibles.

Han apuntat a Sánchez «com a màxim representant i responsable dels serveis d’intel·ligència de l’Estat espanyol» i al Govern per entendre que dirigeix –en les seves paraules– tota la política interior i exterior, i és a qui el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) informa de les seves activitats.

Exigeixen saber «quina informació han obtingut amb l’espionatge, qui l’ha conegut, quin s’ha destruït i quin s’ha conservat» i demanen a l’Executiu que desclassifiqui tota la informació i documentació del cas.

«Vulneració de drets fonamentals»

L’esmentada acció judicial defensa «aconseguir acreditar la vulneració de drets fonamentals i que es condemni Espanya per això», a més de depurar responsabilitats penalment.

La demanda assegura que l’ús del ‘software’ Pegasus suposa «una total suspensió dels drets a la intimitat o privacitat de la vida personal i familiar, al secret de les comunicacions i a la protecció de dades».

Per això, considera l’espionatge «una interferència absolutament desproporcionada i sense base legal en els drets dels afectats» i detalla la intervenció, escolta, sostracció, recopilació, tractament, ús, difusió i emmagatzematge de la informació obtinguda.

DECLARACIONS DE COSTA

«No ens interessa tant aclarir quina persona concreta o quin departament o servei ho ha fet, sinó demostrar que ha existit una vulneració de drets fonamentals absoluta, total i sense cap tipus de base legal o de cobertura jurídica», ha insistit Costa en una entrevista a RAC1 d’aquest dimarts recollida per Europa Press, i ha remarcat la seva intenció d’arribar a Estrasburg per la seva desconfiança –ha dit– en la justícia espanyola.

Notícies relacionades

Ha justificat que la demanda sigui contra l’Executiu i no l’empresa propietària del ‘software’ perquè «qui fa un mal ús d’aquesta eina és qui la utilitza per fer espionatge».

«No estem dient que les actuacions que s’estan fent per part dels altres afectats no siguin també útils i interessants, perquè també hi participarem, estem obrint un nou front», ha conclòs.