‘Catalangate’

Puigdemont se solidaritza amb Sánchez i Robles com a «víctimes» d’espionatge, però els retreu «no haver fet res»

Borràs posa en dubte l’espionatge al president i la ministra: «¿‘Bye Catalangate’? No cola»

Junqueras exigeix responsabilitats per l’espionatge a independentistes «lluny de possibles coartades»

zentauroepp44933142 former catalan president carles puigdemont addresses a press180907133347

zentauroepp44933142 former catalan president carles puigdemont addresses a press180907133347 / EMMANUEL DUNAND

4
Es llegeix en minuts
EFE

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s’ha solidaritzat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, com a «víctimes» d’espionatge, tot i que els ha retret «no haver fet res» fins que van arribar denúncies des de l’independentisme.

Així ha reaccionat des de Twitter, després de saber-se que els telèfons mòbils de Sánchez i Robles van ser sotmesos a escoltes «il·lícites i externes» pel programa de ciberespionatge Pegasus, segons dos informes tècnics del Centre Criptològic Nacional.

«La violació de la intimitat de Pedro Sánchez i la ministra Robles és un crim gravíssim que amenaça la democràcia. La meva solidaritat amb ells, com a víctimes, i la meva màxima exigència cap a ells, com a responsables de no haver fet res fins a l’esclat del ‘Catalangate’», ha afirmat Puigdemont.

Segons l’expresident, «la Moncloa ha esperat que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president del Govern i de la ministra de Defensa per considerar que és un assumpte d’extrema gravetat i per investigar-lo».

En canvi, ha protestat, «quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració».

Puigdemont se solidaritza amb Sánchez i Robles

Per la seva part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’ha pronunciat aquest dilluns, després d’haver expressat les seves sospites sobre la possibilitat que el Govern de Sánchez estigui fent una «maniobra» per passar «de botxins a víctimes» d’espionatge polític.

«Sánchez i Robles diuen ser espiats. Ara sí que és un tema molt greu. Quan només afectava l’independentisme, la ministra ho justificava. ¿És l’evidència que no s’han de netejar les clavegueres per si les pots utilitzar? ¿O una maniobra per passar de botxins a víctimes? ¿‘Bye Catalangate’? No cola», ha afirmat Borràs. 

Junqueras demana «transparència» pel bé de la democràcia

També el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha exigit responsabilitats polítiques pel cas d’espionatge amb Pegasus a líders independentistes «lluny de possibles coartades».

«És evident que l’Estat espanyol ha portat a terme un espionatge massiu il·legal sobre tot el moviment independentista», ha afirmat Junqueras en un tuit recollit per Europa Press.

I ha afegit que, «pel bé de la democràcia, és necessària la màxima transparència per aclarir tots els fets».

Per la seva part, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també ha reaccionat a l’anunci del Govern en un altre tuit: «La Moncloa diu que la Moncloa ha sigut espiada per la Moncloa amb Pegasus que té la Moncloa. Ara, les responsabilitats polítiques no les prendrà la Moncloa».

La Generalitat revisarà periòdicament els de 500 càrrecs

revisarà periòdicament els de 500 càrrecsLa Generalitat revisarà periòdicament els dispositius mòbils de mig miler de càrrecs per detectar possibles amenaces i programes maliciosos com el Pegasus, que pel que sembla es va utilitzar per espiar desenes de dirigents independentistes, entre ells, el president català, Pere Aragonès.

Notícies relacionades

El director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torroella, ha explicat a RAC-1 que el pla per blindar les comunicacions del Govern ja preveia aquest tipus de revisions, però que fins ara no s’han efectuat com a conseqüència de les mesures anticovid i el teletreball.

L’organisme de ciberseguretat també s’ha posat a disposició del Parlament per si els diputats desitgen que es revisin de manera periòdica els seus dispositius mòbils per mantenir-los sans i estalvis d’intrusions.