Estratègia dels conservadors

Alberto Núñez Feijóo apunta al Senat i reforçarà la cúpula del PP en les pròximes setmanes

El líder dels populars esperarà a ser a Madrid al 100% per decidir les secretaries d’àrea i nomenar més vicesecretaris

Pons s’erigeix en l’home de confiança del president: negociarà el CGPJ i rep la informació sobre el ‘Catalangate’

Alberto Núñez Feijóo apunta al Senat i reforçarà la cúpula del PP en les pròximes setmanes

Efe / Lavandeira Jr

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo era conscient que tant el seu lideratge com la renovació del PP anirien per fases i divendres en va completar una de rellevant: va dimitir del seu càrrec de la Xunta de Galícia per poder instal·lar-se a Madrid de manera permanent. Ara és president autonòmic en funcions, però d’aquí a dues setmanes Alfonso Rueda serà investit nou cap de l’Executiu d’aquesta comunitat i es podrà centrar a temps complet en el partit.

A partir de llavors, Feijóo es buscarà una tribuna a la capital des de la qual fer oposició a Pedro Sánchez. L’única via de la qual pot disposar per tenir un cara a cara amb el president del Govern al Senat és aconseguirun escó si el Parlament de Galícia el designa senador autonòmic. I ho aconseguirà sense problemes, ja que el PP té majoria absoluta en aquesta autonomia. Per ocupar un seient en el Congrés, en canvi, haurà d’esperar a la convocatòria de les pròximes eleccions generals, en les quals aspira a obtenir-ne un ja directament al grup blau, la de l’Executiu.

Arribada de senadors autonòmics

Les sessions de control al Govern en el Senat tindran una rellevància desconeguda aquesta legislatura pels intercanvis dialèctics entre el cap de l’Executiu i el líder de l’oposició i també perquè en aquesta Cambra s’asseuran, segons fonts de la direcció del PP, Miguel Tellado, una de les seves persones de màxima confiança en els últims anys a Galícia i vicesecretari Territorial de la formació, i Elías Bendodo, conseller a la Junta d’Andalusia i coordinador general del PP. Tots dos ocuparan un escó com a senadors designats pels seus parlaments. En el cas de Bendodo s’esperarà que passi en les eleccions autonòmiques andaluses, el 19 de juny, on als populars els espera una campanya complicada a l’haver de lidiar amb la bel·ligerant Macarena Olona com a candidata de Vox.

Sense la motxilla de la Xunta a l’esquena, Feijóo aprofitarà aquests dies per fer reunions al seu despatx de Génova amb el seu equip i decidir quines persones ocuparan les secretaries d’àrea, que donen recolzament als vicesecretaris (Territorial, Institucional, Economia...), i també afinar si necessita algun vicesecretari més, com sospita.

Direcció ‘en progressió’

El cap de setmana del congrés a Sevilla ja va deixar clar que la seva cúpula patiria «ajustos» a curt termini. Continuen buides dues carteres tradicionals que el PP ha mantingut en gairebé totes les seves direccions: la de Comunicació i la d’Estudis i Programes. Segons fonts de l’equip de Feijóo, la previsió del cap de files és que aquests nomenaments arribin a finals de maig o principis de juny, abans de les eleccions andaluses.

En aquesta cúpula està prenent cada vegada més poder Esteban González Pons, l’eurodiputat i vicesecretari d’Institucional. S’està veient que és l’home de confiança per portar els afers més delicats que ha de dirimir Feijóo, com la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), caducat des de fa més de tres anys, i també la informació sobre el ‘Catalangate’. Pons ha sigut la persona a qui la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha avançat algunes informacions que s’han anat coneixent aquests dies a través dels mitjans de comunicació, com que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va utilitzar el programa d’espionatge Pegasus amb control judicial i que van intervenir les comunicacions de concretament 18 líders de Tsunami Democràtic.

Reunió amb els portaveus de les comissions

El vicesecretari d’Institucional va reunir els portaveus de les comissions d’Interior i de Defensa del Senat i el Congrés per abordar amb ells aquest delicat assumpte que té el Govern de Sánchez en debilitat parlamentària per l’enuig d’ERC davant la falta d’explicacions.

Notícies relacionades

L’Executiu espera que la pròxima convocatòria de la comissió de despeses reservades, en la qual compareixerà la directora del CNI, Paz Esteban, calmi els ànims dels partits sobiranistes. Robles va insinuar dimecres en seu parlamentària que es facilitaria informació que posarà en un compromís els dirigents independentistes i que deixaran de queixar-se per les accions del Govern.

La recuperació de Navarro

I ha passat desapercebut, però Feijóo ha decidit esborrar el nom de «tresorer» de l’organigrama del seu partit per foragitar els mals que va desencadenar el més famós, Luis Bárcenas, i ara la seva tresorera és oficialment «directora de finances»: Carmen Navarro. L’elegida ja va ser tresorera del PP, però Pablo Casado la va rellevar quan va ser processada per la destrucció dels ordinadors de Bárcenas. Finalment va ser absolta i ara Feijóo la recupera per al mateix lloc, tot i que amb un altre nom.