En el Congrés

ERC votarà en contra del decret anticrisi, però Sánchez el salvarà gràcies a Bildu

  • El ‘sí’ de la formació abertzale situa el Govern amb 175 recolzaments, davant 172 ‘nos’

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern ja respira amb més tranquil·litat. No ha aconseguit el recolzament d’ERC en el reial decret llei que conté les mesures anticrisi –hi votarà en contra pel ‘Catalangate’– però EH Bildu sí que el recolzarà i permetrà que l’Executiu esquivi la catàstrofe que, durant unes hores, s’ha temut en la votació d’aquest dijous. «Actuarem amb la responsabilitat que devem a la ciutadania i avui aprovarem aquest decret, perquè la gent no pot ni ha de ser qui pagui les conseqüències dels greus errors d’aquest govern», ha sentenciat la portaveu de la formació, Mertxe Aizpurua.

Amb aquests «greus errors», la diputada de Bildu feia referència al suposat espionatge per part del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) a més de 60 líders i activistes de l’independentisme català i basc durant el 2017 i el 2019. En aquest sentit, Aizpurua ha avisat que fan «un exercici de responsabilitat més», però a canvi que «aquesta responsabilitat» i el «respecte» siguin mutus. «Mutus, senyor Bolaños. I espiar els qui permetem que aquest Govern avanci no és ni tenir-nos respecte ni mostrar responsabilitat envers la ciutadania», ha continuat adreçant-se al ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

A principis de setmana, Bildu es va posicionar a favor de recolzar el reial decret llei. No obstant, l’escàndol del ‘Catalangate’ i l’actitud de l’Executiu, la qual han criticat reiterades vegades, van fer que amenecessin de votar-hi en contra. No obstant, Aizpurua ha recalcat que aquest gest és «per la gent» i perquè conté «bones mesures per protegir els que més els necessiten». Tot i així, ha reclamat al Govern mesures «més ambicioses».

Un ‘no’ avisat

No obstant, ERC sí cque omplirà les seves amenaces i votarà ‘no’ al reial decret llei que conté les mesures anticrisi davant la guerra d’Ucraïna després que el Govern no hagi assumit «responsabilitats per l’espionatge del cas Pegasus». Des de la formació afirmen que es tracta d’un «vot per la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania» i un «primer avís» al Govern de Sánchez. 

Els republicans denuncien la «irresponsabilitat» de l’Executiu a l’hora de buscar els recolzaments necessaris per tirar endavant el decret i critiquen que els socialistes posin tot el pes de la decisió en «els espiats». «El govern espanyol té moltes eines per reconduir la situació: la primera és l’assumpció de responsabilitats i la transparència».

Els comptes

Notícies relacionades

Amb el sí de la formació ‘abertzale’, el Govern comptaria, ‘a priori’, amb un total, ara mateix, de 175 recolzaments: PSOE (120), Unides Podem (33, més la seva diputada en el Mixt Meri Pita), PNB (6), PDECat (4), Més País (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), Partit Regionalista de Cantàbria (1) i Terol Existeix (1).

En l’abstenció, amb seguretat, hi ha Coalició Canària (1). I en el no podrien alinear-se el PP (88), Vox (52), ERC (13), Ciutadans (9), Junts (4), la CUP (2), els dos exdiputats d’UPN, Fòrum Astúries (1) i l’exparlamentari taronja Pablo Cambronero. I el PP, probablement. En total, 172 vots en contra. D’aquesta manera, amb més ‘sís’ que ‘noes’, l’Executiu salvaria l’aprovació del reial decret llei, tot i que per la mínima. La votació, al migdia.