procés judicial

Imputat el presumpte espia que va viatjar a Moscou amb el cap de l’oficina de Puigdemont

  • Alexander Dmitrenko està sent investigat per una operació de venda de gas liquat de la qual va fer participi Josep Maria Alay en una conversa telefònica

Imputat el presumpte espia que va viatjar a Moscou amb el cap de l’oficina de Puigdemont
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha citat a declarar com a imputat Alexander Dmitrenko, al qual el Govern espanyol li ha denegat la nacionalitat espanyola per la seva vinculació amb els serveis d’intel·ligència russos, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Aquest empresari establert a Barcelona va acompanyar en dues ocasions a Moscou el cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay, viatges en què aquest últim va mantenir contactes a la recerca de recolzaments per al procés. Les indagacions sobre Dmitrenko se centren en una operació de venda de gas liquat entre una companyia russa i una de xinesa que va arribar a explicar al mateix Alay. El togat ha fixat per al pròxim 31 de maig la seva compareixença al jutjat.

En el telèfon mòbil d’Alay, que va ser detingut l’octubre del 2020 en l’operació Voloh, s’han trobat converses entre Alay i Dmitrenko, que el jutge investiga, sobre un negoci de venda de gas o petroli d’una empresa russa a una de xinesa (amb seu a Hong Kong), i les maniobres perquè aquest empresari rus fos nomenat ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona, en l’etapa de Joan Canadell, actual diputat de Junts per Catalunya. A Dmitrenko se li va denegar la nacionalitat espanyola perquè, segons un informe preceptiu, «es té coneixement provat» del seu «treball conscient» per als «serveis d’intel·ligència russos, dels quals rep missions». La resolució afegeix que «s’han detectat contactes d’aquest individu amb alguns dels principals líders del crim organitzat transnacional d’origen rus, per a qui també desenvolupen diferents tasques». L’empresari nega aquesta acusació.

Relacions amb el poder

Els informes de la Guàrdia Civil incorporats en el cas Voloh relacionen Dmitrenko amb Artem Lukoianiuv (que va fundar l’empresa AA Plutus Wealth Management, establerta a Londres), «fill adoptiu», incideixen els agents, de Vladislav Surkov, anomenat ‘el cardenal gris’, un influent i misteriós exassessor personal del president rus, Vladímir Putin, que va ser cessat el febrer l’any passat. Segons Dmitreko, Lukoianiuv, amb qui ja encara té contacte, ja no és el seu soci, però sí que manté una relació d’amistat. L’empresari rus establert a Barcelona va arribar a presentar Alay a Lukoianiuv a Moscou i també es va reunir amb ell en un restaurant de Barcelona.

Notícies relacionades

Alay va arribar a explicar al mateix Puigdemont el juliol del 2020, segons els missatges incorporats en el procés judicial, que Dmitrenko havia sigut escollit com a ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona, alhora que el qualifica com «el nostre contacte amb allà i que coneixes a Ginebra [sic]». També li comunica que aquesta elecció «ens obre moltes coses a Moscou».

En el telèfon mòbil d’Alay també es va trobar una conversa amb Dmitrenko sobre un negoci de venda de gas liquat entre una empresa russa i una de xinesa. El cap de l’oficina de Puigdemont li va preguntar, el 26 de juny del 2020, sobre aquesta operació: «¿No tens notícies dels xinesos?». L’empresari rus li va respondre: «Encara no». Al cap d’uns dies, l’empresari rus li va anunciar que «havien arribat els 295.000 euros» a Rússia com a «pagament de garantia». El jutge Aguirre considera que aquesta venda de petroli té semblança amb una altra d’efectuada per Rússia en favor d’una empresa vinculada al polític italià Matteo Salvini de la Lliga Nord i que va servir de finançament il·legal del seu partit. Al seu parer, hi ha indicis que aquest negoci podia ser una pantalla per ocultar algun tipus d’operació irregular.