El laberint català

Carles Puigdemont, Rússia i el procés: cinc reunions, dues versions

  • Els investigadors i els protagonistes de les trobades difereixen en els arguments sobre l’objectiu d’unes cites reconegudes per l’entorn de l’expresident

Carles Puigdemont, Rússia i el procés: cinc reunions, dues versions
4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, va viatjar a Rússia en tres ocasions a la recerca de suport al procés independentista de Catalunya fins al febrer de 2020, poc abans que esclatés la pandèmia de la covid, segons van explicar a EL PERIÓDICO protagonistes d’aquestes trobades i fonts coneixedores.

Un jutge de Barcelona està indagant aquesta trama, en la qual figura com a eix central Aleksandr Dmitrenko, un empresari rus establert a Barcelona a qui se li ha denegat la nacionalitat espanyola per la seva possible vinculació amb els serveis d’intel·ligència de Vladímir Putin. L’advocat d’Alay, Gonzalo Boye, va reconèixer els viatges, però va assegurar que eren per motius acadèmics i personals.

Notícies relacionades

En aquestes reunions a Rússia, a les quals se’n van afegir una a Suïssa i una altra en un restaurant de Barcelona, van participar des de periodistes fins a membres de la Duma (el Parlament rus), a més de persones influents d’aquest país, com Artiom Lukoianov, fill adoptiu de Vladislav Surkov, anomenat ‘Cardenal gris’ i exassessor de Putin.

En sengles entrevistes a RAC-1 i a ‘elDiario.es’, Alay va afirmar: «Mai he demanat el recolzament de Rússia a l’independentisme». Va reconèixer tots els viatges a Rússia i els va emmarcar en la seva tasca acadèmica, però sí que va admetre que va gestionar entrevistes amb mitjans de comunicació que ho sol·licitaven: «El meu objectiu és que Puigdemont expliqui la situació de Catalunya on sigui». Dues versions per a cinc reunions.

Moscou, març de 2019

Alay va aterrar a Moscou, on es va trobar amb Dmitrenko, que li va presentar Serguei Sumin, antic comandament del Servei de Protecció Russa, i Lukoianov, segons fonts presents en aquestes trobades. També es va reunir amb el periodista rus del diari ‘Komsomolskaia Pravda’ Eduard Txesnokov, autor d’una entrevista a Puigdemont el gener de 2019.


La versió d’Alay és que no va viatjar amb Dmitrenko, sinó que va coincidir a Moscou amb ell i que el coneixia d’abans. En aquest viatge va participar en una conferència a la Universitat Acadèmica Estatal d’Humanitats. «El meu viatge el març de 2019 respon a l’interès de diversos mitjans de comunicació russos per entrevistar Puigdemont. Al gener ja n’hi havia hagut una al ‘Komsomolskaia Pravda’.

Moscou, juny del 2019

Alay va tornar a Moscou. Dmitrenko li va fer de traductor en un debat a la Mgimo University. En acabar, es va quedar parlant amb Andrei Bezrukov, un exespia detingut als Estats Units, juntament amb la seva dona, Elena Vavilova. En aquella estada també es va reunir amb el periodista Ievgeni Primakov, membre del Comitè d’Afers Internacionals de la Duma pel partit de Putin i que després va ser nomenat cap d’una agència federal.


El cap de l’oficina de Puigdemont reconeix que es va veure amb Primakov: «Només he coincidit una vegada amb ell». En aquella ocasió, va participar en un dinar en el qual hi havia Arkadi Sereguin, assessor del Ministeri d’Energia rus. «Al dinar hi havia 10 persones amigues de Dmitrenko [...]. A Sereguin me’l van presentar com un dels escaladors russos més reconeguts. Vam estar parlant d’alpinisme i del Baltistan, una regió del Pakistan que conec bé», esgrimeix Alay.

Ginebra, juny del 2019

Puigdemont va acudir al fòrum internacional Crans-Montana, que se celebrava a Ginebra. Alay li va preguntar a Dmitrenko, segons la seva versió, si volia conèixer l’expresident i l’empresari rus va acceptar. «Aquella trobada es va produir a l’Hotel Kempinski, en presència de periodistes, en un espai obert i va ser una simple salutació [...]. Dmitrenko, que es dedica a obrir perspectives econòmiques, va voler saludar el president. Va ser una salutació de cinc o deu minuts», relata Alay.

Barcelona, octubre de 2019

El 17 d’octubre de 2019, Lukoianov i Sumin es van reunir en un restaurant de Barcelona amb Dmitrenko i Alay. Va ser una trobada «confidencial», segons algunes fonts. D’altres asseguren que es va parlar de la situació de Catalunya perquè la trobada va coincidir amb els disturbis arran de la sentència del procés. Així ho exposa Alay: «Van passar aquí uns dies de vacances perquè els va convidar Dmitrenko, però jo no tinc cap detall d’aquella estada. Em va trucar ell i em va comentar que eren a Barcelona, per si els volia saludar [...]. Els vaig saludar, no vaig dinar amb ells i vam parlar només uns 30 minuts».

Moscou, febrer del 2020

Tercer viatge d’Alay a Rússia. Va tornar a veure Primakov i el periodista Txesnokov. Però també va quedar amb Elena Vavilova i el seu marit, Andrei Bezrukov. El cap de l’oficina de Puigdemont, que va participar en la traducció al català del llibre de Vavilova ‘El secret de la clandestina’, afirma que es va tractar d’una visita privada per parlar sobre el llibre.