La xacra dels abusos sexuals

Catalunya crea la primera comissió d’investigació de l’Estat sobre pederàstia a l’Església

  • PSC i Junts recolzen la iniciativa després d’introduir una esmena per ampliar la investigació a altres àmbits de la societat

Catalunya crea la primera comissió d’investigació de l’Estat sobre pederàstia a l’Església
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament ha aprovat la proposta d’ERC, CUP i En Comú Podem de crear una comissió d’investigació sobre abusos sexuals i pederàstia a l’Església catòlica, tot i que PSC i JxCat han aconseguit introduir una esmena per ampliar la investigació a altres àmbits, a més de l'eclesiàstic.

Aquesta comissió d’investigació, que és la primera que es crea d’aquestes característiques en un Parlament de l’Estat espanyol, ha comptat amb els vots favorables dels tres grups proponents: ERC, CUP i En Comú Podem, així com de PSC-Units, JxCat i Cs, mentre que Vox i PP hi han votat en contra.

El diputat de PSC-Units Ramon Espadaler ha expressat les seves reticències sobre el text, com a diputat democristià que és, i s’ha abstingut en la votació de la comissió, que finalment ha sigut aprovada amb 116 vots a favor, 13 en contra i 1 abstenció.

L’objectiu de la comissió és el d’«aclarir l’abast de la pederàstia dins de l’Església catòlica, així com en els àmbits escolar, esportiu i d’oci, o altres àmbits en què s’hagi produït col·laboració, per conèixer tota la veritat, assumir i depurar responsabilitats i obrir un procés de reparació a totes les víctimes de les violències sexuals».

Notícies relacionades

En l’exposició de motius de la proposta, s’afirma que «les violències sexuals contra la infància» són «un greu problema sovint menyspreat i silenciat», i es recorda que «a Catalunya es van presentar 1.009 denúncies de violència sexual contra nens durant l’any 2019, tot i que s’estima que els casos denunciats només representen el 15%».

Després de recordar les nombroses denúncies per abusos presentades contra religiosos catòlics, el text aprovat indica que «davant la inacció de l’Església catòlica, el Parlament impulsa» la comissió d’investigació.