Pederàstia

L’Església critica que la comissió sobre els abusos només investigui el clergat

  • Els bisbes adverteixen del risc que el Defensor del Poble incompleixi la llei que regula les seves funcions 

  • Els prelats asseguren tot i així que col·laboraran amb l’organisme, però rebutgen formar-ne part

L’Església critica que la comissió sobre els abusos només investigui el clergat

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’endemà de l’aprovació al Congrés dels Diputats de la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església, els bisbes han emès senyals contradictoris. D’una banda, han insistit que volen «col·laborar» amb l’organisme, que al llarg d’aquest any recopilarà denúncies i elaborarà un informe sobre aquests delictes, si bé han rebutjat formar part de l’ens. De l’altra, han criticat que la comissió només se centri en l’Església, quan els abusos «afecten desgraciadament molts àmbits de la societat», i alhora han advertit del risc que el Defensor del Poble, que serà qui dirigirà el projecte, pugui anar més enllà del que diu la llei sobre les seves competències. 

«L’Església no és una Administració pública», ha assenyalat aquest divendres el secretari de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, després de la reunió de la seva comissió permanent. La norma que regula les funcions del Defensor del Poble assenyala que «podrà supervisar l’activitat» de l’Administració. «Cal veure quin és el plantejament [de la comissió], perquè pot ser que desbordi el que diu la llei», ha insistit Argüello.

Però el principal retret no té a veure amb qüestions jurídiques, sinó amb l’enfocament de la comissió, que només indagarà en els abusos per part del clergat. «No podem negar que és una iniciativa que mira només a l’Església i no als abusos en el seu conjunt», ha criticat el secretari de la CEE.  

Canvi de discurs

Tot i així, els bisbes espanyols han suavitzat molt el to en les últimes setmanes, conscients del delicat terreny que trepitgen, després de dècades minimitzant el fenomen dels abusos i negant la possibilitat, que ja s’ha plasmat en molts altres països de l’entorn europeu, que instàncies externes investiguessin aquests delictes. A principis de febrer, quan la proposta al Congrés dels Diputats passava per una comissió parlamentària a l’ús, amb sessions públiques i sotmesa a l’habitual i crispada picabaralla entre els partits polítics, el mateix Argüello va argumentar que allò suposava una «trampa saducea» per a l’Església. Ara, en canvi, dona la benvinguda a la investigació acabada d’aprovar, que portarà el Defensor del Poble de forma discreta, allunyada dels focus, i fora de la Cambra baixa.

«Volem assenyalar de nou que totes les iniciatives que permetin desemmascarar i acabar amb aquesta xacra compten sempre amb el recolzament de l’Església. La col·laboració de l’Església en aquestes iniciatives vol estar fora de qualsevol dubte», ha explicat el bisbe, que no contempla formar part de la futura comissió, la composició de la qual es desconeix de moment. «Sobre formar part de la comissió que creï el Defensor del Poble, la nostra inclinació és negativa», ha dit. 

Notícies relacionades

Fa tres setmanes, en l’exemple més clar d’aquest canvi de discurs, la CEE va firmar un acord amb un important despatx d’advocats, Cremades & Calvo Sotelo, per portar a terme una altra investigació similar al llarg dels pròxims 12 mesos. «Volem millorar i fer un nou pas. L’Església ha fet un tomb al camí que havia estat fent», ha reconegut Argüello.

El bisbe, en aquest sentit, ha donat a entendre que la CEE, malgrat no estar-hi obligada, posarà a disposició de la comissió del Defensor del Poble els arxius de les diòcesis que li siguin requerits. «L’Església hi col·laborarà facilitant la informació disponible. Els asseguro que som els més interessats en el coneixement de la veritat –ha conclòs el secretari de l’episcopat–. Volem conèixer la veritat perquè no hi hagi llops que es disfressin de xais i siguin pastors, però també perquè desenes de milers de persones que es dediquen a l’educació, a les missions i a la catequesi no siguin sotmeses a una permanent sospita. Perquè no es pugui dir que l’Església, perquè és mentida, és un lloc insegur per a infants i adolescents».