Més transparència

La Casa del Rei se sotmetrà a la fiscalització del Tribunal de Comptes

La Casa del Rei se sotmetrà a la fiscalització del Tribunal de Comptes

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Tribunal de Comptes, l’organisme encarregat de fiscalitzar els partits polítics i les institucions públiques, analitzarà a partir d’ara també el pressupost de la Casa del Rei. És una de les mesures que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts per donar més transparència a la direcció de l’Estat, hores després que Felip VI comuniqués el seu patrimoni (2,6 milions d’euros). El Govern i la Zarzuela han coordinat els seus passos per impulsar la regeneració de la monarquia, una institució en crisi pels escàndols sobre la fortuna de Joan Carles I.

Notícies relacionades

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha sigut l’encarregat de detallar aquestes noves mesures incloses en un reial decret, entre les quals destaca la supervisió que farà el Tribunal de Comptes. Segons Bolaños, aquesta «auditoria externa» donarà una «imatge fidel del patrimoni i la situació financera de la casa reial». La Zarzuela també haurà de donar publicitat a partir d’ara totes les contractacions que faci i penjar en la web cada trimestre com va l’execució del pressupost, els contractes subscrits amb la Casa del Rei, les retribucions i els regals institucionals.

El pla global aprovat pel Consell de Ministres s’ha elaborat després d’un diàleg de «mesos» entre el Govern i la Zarzuela, ha concretat Bolaños. El titular de Presidència considera que amb aquest reial decret es «consoliden en una norma jurídica i es dona rang legal a moltes pràctiques que ja s’estaven portant a terme» en la direcció de l’Estat, com per exemple el codi de conducta que Felip VI va imposar als treballadors de la Zarzuela el 2014 o la publicació dels regals rebuts pels membres de la família reial. Segons Bolaños, amb aquestes decisions s’està avançant en «matèria de transparència, rendició de comptes, exemplaritat i eficiència, i s’homologa la casa reial a altres cases reials europees».