Al Parlament

PSC i ERC es donen una treva i Junts es queda sol demanant explicacions a Rufián

  • Socialistes i republicans posposen el seu duel de compareixences sobre presumptes casos de corrupció a les seves files

  • Esquerra aconsegueix salvar el seu portaveu al Congrés i no donarà explicacions sobre les seves declaracions sobre la connexió russa de l’entorn de Puigdemont

PSC i ERC es donen una treva i Junts es queda sol demanant explicacions a Rufián

EFE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC i ERC aparquen la seva batalla parlamentària. Les formacions havien registrat peticions de compareixença creuades sobre presumptes casos de corrupció a les seves files, però han acordat una treva i les han tornat a postergar com ja van fer el 17 de març. Així, la comissió d’assumptes institucionals ha ajornat aquest duel després que hagin arribat a un acord de no agressió, segons fonts parlamentàries que, a més, ha servit per salvar el portaveu republicà Gabriel Rufián d’haver de donar explicacions al Parlament per les seves declaracions sobre la connexió russa de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont, com demanava Junts.

ERC havia tramitat la sol·licitud perquè el PSC donés explicacions en seu parlamentària sobre el cas del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat. Així se citava l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el regidor socialista que va denunciar el cas, Jaume Graells; el primer secretari del PSC en el municipi que recentment ha dimitit, Cristian Alcázar; i l’exregidor que va cessar al ser investigat pel cas, Cristóbal Plaza. ERC ja havia demanat aquestes compareixences abans que acabés la legislatura anterior, però mai es van arribar a produir.

Per la seva banda, el PSC va posar sobre la taula la compareixença de l’exregidora republicana de l’Ajuntament de Manlleu, Carme Trillas, que va ser obligada a dimitir per part del partit per actuacions presumptament irregulars en l’anul·lació de sancions; de Xavier Vendrell, investigat en el marc de l’operació Volhov; de l’exalcalde de l’Ajuntament de Sabadell, Juli Fernàndez, per la compravenda de l’antiga fàbrica Artèxtil al clan Moreno-Jodorovich, així com de l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, per la investigació sobre presumptes irregularitats en l’ús d’un solar que el consistori utilitzava com a pàrquing.

Tot això queda de moment aparcat per no enterbolir encara més les relacions, que ara passen per un nou sotrac arran del ‘Catalangate’, el cas d’espionatge a 67 independentistes a través de dos ‘softwares’ israelians.

Rufián i Puigdemont

Notícies relacionades

Però aquest no és l’únic assumpte difícil que s’ha emportat a debat. Junts ha demanat la compareixença de Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés, per aclarir les seves declaracions sobre la connexió russa de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont. No obstant, els republicans ja van deixar clar que rebutjaven aquesta petició perquè, segons el seu parer, Rufián ja va matisar la «vehemència» de les seves paraules després d’assegurar que els escuders de Puigdemont anaven per Europa «creient-se James Bond». Només la postconvergència ha votat a favor, mentre que el PSC, ERC i els comuns s’hi han pronunciat en contra i la CUP, Vox i Cs s’han abstingut.

El mateix excap de la Generalitat va voler comparèixer així que el seu grup li ha aplanat el camí perquè així sigui i s’ha aprovat amb el vot del PSC, ERC, Junts, la CUP i comuns perquè doni la seva versió. Cs, que s’ha abstingut, fins i tot ha arribat a reclamar que la compareixença sigui presencial, tot i que es preveu que sigui virtual.