Investigació

Els indicis per saltar-se la línia vermella del PP en la Kitchen no són «inequívocs»

  • L’Audiència Nacional dona la raó al jutge García Castellón, confirma l’arxivament per a María Dolores de Cospedal i obre el camí cap al banc dels acusats per a l’exministre Fernández Díaz i deu imputats més

Els indicis per saltar-se la línia vermella del PP en la Kitchen no són «inequívocs»
5
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

La secció tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha confirmat aquest dimecres 20 d’abril el tancament de la investigació del cas Kitchen (cuina en anglès), una operació muntada des del Ministeri de l’Interior i la policia entre el 2013 i el 2016 per espiar i segrestar, a l’esquena del procediment judicial en curs, documents presumptament comprometedors per al llavors president del Govern, Mariano Rajoy, i el PP, en poder de l’extresorer nacional del partit, Luis Bárcenas, que va acumular una fortuna de fins a 48,2 milions d’euros a Suïssa i durant 20 anys va portar la comptabilitat b de l’organització.

Els magistrats han ratificat la decisió del jutge Manuel García Castellón, titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, d’arxivar la causa per a la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, Ignacio López del Hierro per considerar que algunes de les proves per fer-los seure al banc dels acusats «no són indici inequívoc de la participació en els fets investigats»

Càrrecs molt rellevants

La interlocutòria obre, per tant, el camí cap al banc dels acusats, el judici oral, a onze persones amb càrrecs rellevants en aquella època: el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz; el secretari d’Estat Francisco Martínez; el director adjunt operatiu de la policia, Eugenio Pino, els comissaris José Villarejo, José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, Enrique García Castaño i Andrés Gómez Gordo i els policies Bonifacio Díez i José Ángel Fonts Gago i el xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, captat per la trama per portar a terme els seus presumptes delictes.

Aquesta trama va consistir a convertir la cúpula d’Interior i la policia en una branca del PP orientada a impedir la possible crisi del Govern de Rajoy com a resultat de documents amb potencial destructiu per a l’organització. Kitchen és la peça número 7 de les gairebé 30 del puzle Villarejo.

La secció tercera de la Sala Penal s’havia de pronunciar sobre 13 recursos d’apel·lació presentats per la Fiscalia Anticorrupció, les acusacions populars i les defenses dels imputats el setembre del 2021 contra la interlocutòria de tancament de la investigació dictada pel jutge el 29 de juliol del 2021.

La fallada informàtica

Tanmateix, els recursos no van arribar a la sala. Després el magistrat encarregat per sorteig, Juan Carlos Campo, exministre de Justícia reincorporat a la carrera, es va haver d’abstenir i, finalment, una presumpta fallada informàtica va tornar a retardar la seva resolució. El 18 de març es va fixar la data de deliberació i votació. La magistrada Ana María Rubio ha sigut la magistrada ponent.

La Fiscalia Anticorrupció va presentar un recurs en què qüestionava el tancament «sorprenent» i «en fals» de la instrucció del jutge García Castellón. Els fiscals volien prorrogar la instrucció perquè consideraven que els indicis contra Cospedal i López del Hierro s’havien de sotmetre a una investigació més gran.

Reconeixien que de l’interès acreditat de tots dos per l’operació Kitchen no es podia concloure que s’havia de mantenir la seva imputació. «D’aquest interès al coneixement i patrocini polític de l’operació Kitchen hi ha, efectivament, una tirada que no està indiciàriament suportada amb la rotunditat que reflecteixen els indicis obtinguts sobre la trama policial i en l’àmbit del Ministeri de l’Interior», apuntaven.

Una línia «inacceptable»

I a continuació, caracteritzaven el que creien que era el punt de vista del jutge García Castellón: «Però el que sembla és que aquest pas no es vol fer, hi ha una rotunda negativa en aquesta direcció, com si s’hagués establert un cordó o inacceptable línia vermella que no es pogués traspassar en la investigació». És estrany trobar en un informe del ministeri fiscal un retret tan clar i meridià del jutge d’instrucció.

La secció tercera de la Sala Penal ha donat múltiples mostres que no considera el sistema d’instrucció del jutge García Castellón un model a seguir, mitjançant resolucions que han tombat una gran part de les seves interlocutòries a l’admetre les apel·lacions.

En aquest cas, la ponent desenvolupa una anàlisi minuciosa de tots els punts de l’escrit de 90 pàgines de la Fiscalia Anticorrupció. I la seva conclusió de les proves difereix dels fiscals. Considera, per exemple, que una conversa aportada entre els policies (Villarejo, Olivera, Adrián de la Joya) en què es refereixen a ‘Cospe’ (María Dolores de Cospedal) i López del Hierro «no és un signe inequívoc de la participació de María Dolores de Cospedal i Ignacio López del Hierro en els fets investigats». Assenyalen que les anotacions i missatges aportats tampoc són «prou indicis, ja que queden debilitats pels testimonis dels investigats...».

Operació d’Estat

Els 13 recursos presentats han sigut desestimats. Ara el jutge García Castellón haurà d’oferir a totes les parts la possibilitat de presentar els seus escrits d’acusació per dictar la interlocutòria d’obertura del judici oral.

La instrucció de la Kitchen va començar amb un atestat policial el 30 d’octubre del 2018 i la incoació de diligències d’investigació va tenir lloc el 7 de novembre del 2018.

Notícies relacionades

Tres anys i mig d’instrucció fins que el jutge va dictar la seva interlocutòria de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat (equivalent a l’ordre de processament en el procediment ordinari) el 29 de juliol del 2021 ha sigut considerada per la secció tercera de la Sala Penal com a suficient per a la instrucció.

Tot i que la dilació en la resolució dels recursos apuntada ha contribuït a difuminar el cas –cosa que passa amb els procediments penals que duren molts anys fins al judici oral–, tant pels alts càrrecs que s’asseuran al banc dels acusats com pels delictes, es tracta d’una de les operacions d’Estat més espectaculars de la història política i penal recent.