La primera resposta a les paraules d’Aragonès

El Govern promet «restaurar la confiança» amb el Govern tot i que no assenyala com

  • L’equip de Sánchez remarca que l’Executiu ha donat «senyals inequívocs de diàleg amb Catalunya» i ha perseguit desjudicialitzar el conflicte

  • La portaveu recalca que no hi ha «res a amagar» i que les converses no s’intervenen sense empara judicial. Però no aclareix si el CNI va disposar del Pegasus

El Govern promet «restaurar la confiança» amb el Govern tot i que no assenyala com

DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«El nostre objectiu és restaurar la confiança» amb la Generalitat. És la primera resposta que surt per boca del Govern de Pedro Sánchez després que el president, Pere Aragonès, declarés congelades les relacions amb l’Executiu central després d’haver-se sabut que més de 60 líders i activistes independentistes, ell inclòs, havien sigut espiats, a través del programa espia, Pegasus, que va infectar el seu mòbil. És a dir, Sánchez busca expressament temperar els ànims, no tensar la relació amb Barcelona i especialment amb ERC, soci clau de la legislatura.

Fonts de la Moncloa van remarcar a aquest diari que el Govern ha donat «senyals inequívocs de diàleg amb Catalunya», que aquest és un Executiu «que ha treballat des del principi per a la desjudicialització del conflicte», per fer-lo tornar al terreny polític. Així que l’objectiu és aquest, «restaurar la confiança» amb el Govern, però no avança quin serà el següent pas que farà Sánchez per aconseguir aquesta meta.

Aragonès no ha sacrificat el canal de la taula de diàleg, que demana trencar Junts, però el fòrum entre governs no es reuneix des del setembre de l’any passat i, des de començaments d’any, quan el president català va reclamar amb més força la seva convocatòria, s’han succeït els obstacles: les eleccions a Castella i Lleó del 13 de febrer primer, la guerra d’Ucraïna després. I ara apunten les eleccions andaluses, amb seguretat per a la segona quinzena de juny.

Però el Pegasus ha enterbolit les relacions entre el Govern i la Generalitat. Greument. Aragonès va advertir Sánchez que hi haurà «conseqüències polítiques» a la taula de diàleg si l’Executiu central «no assumeix responsabilitats» i no investiga el presumpte espionatge a més de 60 dirigents independentistes, destapat per una investigació del grup d’experts Citizen Lab i difosa per ‘The New Yorker’.

«No aguditzar, no enverinar»

«Fins que no hi hagi una assumpció de responsabilitats, no podem normalitzar la relació amb l’Estat. És imprescindible portar a terme una investigació interna auditada i independent per aclarir qui ha espiat, per ordre de qui i coneixement de qui», va dir el president després d’encapçalar una reunió extraordinària del Govern català, compareixença en què va urgir el president espanyol a «reparar la confiança feta malbé» perquè la taula de diàleg no quedi congelada. Aquesta invocació de la «confiança» és la que també se sent a la Moncloa, sense que fins ara assenyalin com s’intentarà recuperar.

«En tot el temps que Sánchez porta en el Govern, hem procurat no aguditzar, no enverinar el conflicte, i ara tampoc ho farem. Aquí, en l’àmbit institucional no es trencarà res amb la Generalitat», afirmen també fonts governamentals.

El problema per a l’Executiu és que no té fàcil donar les explicacions que li demana Aragonès. La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va assegurar aquest dimarts, després de la reunió del Consell de Ministres, que la coalició «no té res a amagar, absolutament res» i que Espanya és un país democràtic que respecta els drets i les llibertats.

«Aquí no s’espia, no s’intervenen converses si no és a l’empara de la llei», a través d’una «decisió judicial motivada», va remarcar. Però a la pregunta de si el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va poder utilitzar el Pegasus, la portaveu va assegurar que hi ha qüestions que concerneixen a la seguretat nacional i que «estan protegits per llei i són matèries classificades, qüestions secretes», sobre les quals no pot «donar compte». De fet, la ministra de Defensa, Margarita Robles, compareixerà a petició pròpia en la comissió del ram del Congrés, però no en la comissió de despeses reservades, perquè en aquesta legislatura no es va constituir a causa dels vetos creuats dels partits.

Notícies relacionades

Aragonès va denunciar una «autèntica operació d’Estat contra representants d’institucions democràtiques», i va comparar Espanya amb Hongria i Polònia, assenyalades per Brussel·les per la seva vulneració de l’Estat de dret. I per això va demanar «aclarir tots els dubtes». La posició de l’independentisme no dista de la d’Unides Podem, que exigeix als ministres d’Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, que investiguin en els seus departaments i «facin rodar caps».

¿Es reunirà la taula de diàleg pròximament, per restablir la confiança perduda? «Pas a pas i a poc a poc. Calma i encaix, és el missatge que volem traslladar aquest dimarts», indicaven des de la Moncloa. La voluntat és òbvia: no incendiar més les relacions entre el Govern i la Generalitat, unes relacions que, recordava l’equip de Sánchez, «mai han sigut fàcils».