Reunió a la Moncloa

Sánchez i Feijóo es reuneixen amb receptes econòmiques allunyades i una desconfiança mútua

El president del Govern es veu les cares per primera vegada amb el nou líder del PP, que li demanarà rebaixar l’IRPF com a via per compensar l’impacte de la inflació

Sánchez i Feijóo es reuneixen amb receptes econòmiques allunyades i una desconfiança mútua

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, mantenen aquest dijous una reunió al Palau de la Moncloa on tots dos buscaran entesa i arribar a acords, malgrat que la desconfiança és mútua i que mantenen receptes diferents per impulsar l’economia.

Sánchez va convidar Feijóo a la Moncloa després de la seva elecció dissabte passat com a líder del PP en substitució de Pablo Casado, en una trobada de la qual els populars destaquen que no té ordre del dia i en què l’encara president de la Xunta demanarà rebaixar l’IRPF com a via per compensar l’impacte de la inflació en les economies familiars.

No obstant, les postures del Govern i el PP sobre la resposta davant la inflació disparada i la crisi estan allunyades, i Sánchez no recolza la rebaixa generalitzada d’impostos que el PP proposarà en la trobada, en què també es preveu que debatin el gir en la postura d’Espanya respecte al Sàhara Occidental i la renovació del Consell General del Poder Judicial, pendent des de fa més de tres anys.

Feijóo s’ha compromès a liderar des del PP una oposició propositiva i oberta a pactes i el Govern li ha demanat fets, perquè «l’oposició d’Estat no es predica, es practica», en paraules de la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez. No obstant, cap de les parts és optimista amb aquesta nova etapa.

Com a avantsala a la trobada, el Govern i el PP han creuat aquest dimecres retrets mutus al Congrés, on Sánchez ha preguntat al PP si recolzarà l’Executiu o «continuen destorbant amb la ultradreta» i el PP ha acusat el socialisme de reviure fantasmes de «finals dels anys 80», escassetat, dèficit i inflació.

Els socialistes acusen Feijóo de seguir «ja obertament l’agenda política que li dicta Vox» i al PP hi ha veus que posen en dubte un canvi d’actitud de Sánchez, que considerar el pitjor president de la democràcia. El partit ja va avisar que «no s’ha de confondre moderació amb submissió, ni vocació d’entesa amb entreguisme al Govern».

Feijóo ha anunciat que no pot recolzar el reial decret de mesures econòmiques davant la guerra si no es rebaixa l’IRPF i considera el pla un pedaç amb un títol «fal·laç», perquè la inflació no és fruit únicament de la invasió russa.

Notícies relacionades

I, tot i que no dona a la renovació del CGPJ la mateixa prioritat que als problemes econòmics, està disposat a parlar i ha defensat com a «acceptat comunament» i amb «certa validació de la UE» les condicions que hereta de Pablo Casado per pactar: una reforma del poder judicial que imposi l’elecció directa de la majoria de vocals per part dels mateixos jutges.

Amb aquestes postures allunyades, Sánchez i Feijóo protagonitzen la seva primera trobada com a president del Govern i líder de l’oposició.