CRISI DEL SÀHARA

El PP propicia que el Congrés aprovi la iniciativa de Podem contra el gir al Sàhara

Els populars han recolzat una proposició no de llei que van defensar els morats, ERC i EH Bildu | Vox i Cs van optar finalment per l’abstenció

2
Es llegeix en minuts

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la iniciativa de Podem, ERC i Bildu a favor d’un referèndum pactat sobre el Sàhara Occidental, i tot això, malgrat que el PSOE ha optat finalment per votar en contra i desmarcar-se dels seus companys de Govern i dels seus aliats parlamentaris. El text ha sigut aprovat amb 168 vots a favor, 118 en contra i 61 abstencions.

Dimarts passat, el PSOE es va mostrar disposat a donar suport a la proposició no de llei a l’entendre que la seva part dispositiva era assumible, ja que només parla d’un referèndum pactat i dins del marc de les Nacions Unides, però dos dies després va anunciar el seu vot en contra i va al·legar que en el debat de la proposta els seus socis havien abocat atacs inacceptables i s’havia comparat l’aposta pel pla marroquí d’autonomia amb un recolzament a Vladímir Putin en la invasió d’Ucraïna.

En concret, el text que s’ha votat insta a recolzar un referèndum en el marc de l’ONU «en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord portat a terme de bona fe i de manera constructiva, conforme al Dret Internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable i acceptable per a les dues parts al conflicte al Sàhara Occidental».

La proposició no de llei ha tingut el vot favorable del PP, que ja havia anunciat el seu recolzament dimarts, ja que, segons Cuca Gamarra, «respon a la posició en la qual sempre ha estat el PP». «És perfectament assumible i, com que no hem canviat, continuem al mateix lloc», va assenyalar.

Notícies relacionades

Ciutadans ha optat per l’abstenció, perquè, tot i que considera «evident» que el Govern ha canviat de posició i que no s’han explicat les contrapartides, no li agrada que els que van impulsar la proposta parlin d’autodeterminació per al Sàhara com a excusa per a les seves pròpies finalitats polítiques a Catalunya o Euskadi.

Vox, que ja havia avisat que no recolzaria la resolució, s’ha decantat finalment per l’abstenció. El seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, rebutja el que denomina «cop de volant» de Sánchez, que no considera una posició d’estat i que no pensen respectar si arriben a la Moncloa, però desconfia d’una iniciativa impulsada per Podem i els independentistes.