Debat social

Ada Colau esmenarà la llei de vivenda del Govern PSOE-UP per ser «insuficient»

L’alcaldessa reconeix que la legislació catalana, d’ERC i Junts, va ser efectiva en el control dels lloguers

Ada Colau esmenarà la llei de vivenda del Govern PSOE-UP per ser «insuficient»

Colau

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A un any de les eleccions, l’òptica personal dels candidats, per exemple, a ser alcaldes, comença a prevaler sobre les disciplines de partit. És una situació comuna i transversal. Aquest diumenge ha sigut l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (que encara no ha revelat si competirà pel que seria el seu tercer mandat), qui ha anunciat que presentarà esmenes a la llei de la vivenda estatal, en tràmit al Congrés, per ajustar-la a les demandes dels col·lectius socials, ja que considera que el text actual és «insuficient».

La llei estatal, presentada pel Govern de Pedro Sánchez, neix d’un acord, l’octubre del 2021, entre les dues forces de l’Executiu, el PSOE i Unides Podem, correligionaris de Colau.

El text va superar el primer tràmit el 10 de març gràcies al vot d’ERC que va aconseguir la promesa, via oral i per escrit, que el nou text no envairia les competències autonòmiques. Sánchez va explicar que la llei es veuria «enriquida» amb les aportacions en forma d’esmenes dels grups.

És en aquesta fase d’esmenes on Colau vol intervenir. «Volem assegurar-nos que limitarà el preu dels lloguers, frenarà els desnonaments i fixarà un finançament», va explicar l’alcaldessa a Catalunya Ràdio. També va detallar que ja havia traslladat aquesta intenció a les ministres de Drets Socials (Ione Belarra, d’UP) i a la d’Agenda Urbana (Raquel Sánchez, del PSOE).

Notícies relacionades

Les millores de l’alcaldessa no seran les úniques que es proposaran des del seu espai polític. De fet, els morats presentaran diverses esmenes durant la tramitació parlamentària de la norma amb la intenció de convèncer el PSOE d’algunes de les peticions que no van ser ateses en aquella negociació d’un any que va acabar l’octubre del 2021.

L’actitud de l’ajuntament barceloní serà, com no podia anunciar-se de cap altra manera, «constructiva i no confrontativa», va descriure Colau, i l’objectiu és aconseguir que la llei incorpori «com a mínim» la limitació del preu dels lloguers que sí que es va incloure en la llei catalana. Aquest text va ser promogut pel Govern de Quim Torra però s’ha d’adjudicar a Ester Capella, llavors consellera de Justícia. El Govern de Sánchez va presentar recurs d’inconstitucionalitat i, curiosament, la mateixa tarda en què s’aprovava al Congrés l’inici del tràmit de la llei estatal, va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. Segons Colau, «es va demostrar que [la llei catalana] sí que era efectiva».