Esmenes al text

Podem reobrirà la pugna amb el PSOE per la llei de vivenda en el Congrés

  • Els morats registraran diverses esmenes per modificar el text i acontentar els col·lectius socials

  • Miraran de reduir el temps establert perquè els grans tenidors hagin de rebaixar els preus dels lloguers

Podem reobrirà la pugna amb el PSOE per la llei de vivenda en el Congrés

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’acord va costar mesos. Gairebé un any de negociacions. Però, finalment, a principis d’octubre el PSOE i Unides Podem van aconseguir tancar un acord entorn de la llei de vivenda. El pacte va donar per conclosa una de les disputes principals que tensaven les relacions al si del Govern de coalició. Aquelles tibantors, ara enterrades, podrien tornar a sortir a la superfície. Els morats presentaran diverses esmenes durant la tramitació parlamentària de la norma, expliquen fonts d’Unides Podem, amb la intenció d’arrencar al PSOE algunes de les peticions que es van deixar a la taula de negociació.

Abans que acabi l’any –previsiblement en la penúltima setmana de desembre–, el Consell de Ministres aprovarà el projecte de llei de vivenda i el remetrà a la Cambra baixa. Serà llavors quan Unides Podem registri les esmenes en què estan treballant actualment per millorar el text i acontentar els col·lectius socials, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que van denunciar que la norma era poc ambiciosa. La negociació entre els dos partits del Govern es reobrirà, per tant, tot i que en un escenari diferent. Tot apunta que els morats tindran del seu costat els socis de l’Executiu per pressionar els socialistes.

Durant els mesos en què les converses entre el PSOE i Unides Podem van estar encallades, a les files morades ja s’avisava que la norma havia de complir uns mínims per aconseguir el recolzament de formacions com ERC o EH Bildu, essencials per assolir la majoria parlamentària requerida. Al conèixer els detalls de la norma, les dues formacions van titllar d’«insuficients» les mesures acordades. Així, Unides Podem podria comptar amb el recolzament de la resta de partits per obligar els socialistes a cedir en alguns aspectes.

Demandes principals

Un dels objectius principals d’Unides Podem és reduir el temps previst per posar en marxa el sistema que obligarà els grans propietaris a rebaixar els seus lloguers. L’encara avantprojecte de llei estableix un termini de 18 mesos des de l’aprovació de la norma perquè el Ministeri de Vivenda elabori un índex de preu a què els grans fons hauran d’ajustar la renda dels seus immobles ubicats a les zones declarades tensades. El Govern confia que el text rebi el ‘sí’ definitiu de les Corts a finals del 2022, de manera que no seria fins la primavera del 2024 quan aquesta mesura entrés en vigor.

Notícies relacionades

Els morats volen reduir considerablement aquest període de 18 mesos. En el partit estan estudiant registrar una esmena perquè aquell termini sigui només de 3 mesos. Així, la mesura estaria en marxa entorn de l’abril del 2023, just abans de les eleccions autonòmiques programades per al maig d’aquell any.

A més, també podrien escoltar les demandes de diferents col·lectius que reclamen que la declaració d’una zona tensada –aquelles en què es podran aplicar les mesures– requereixi menys requisits dels que planteja la norma actual o que els ajuntaments puguin sol·licitar aquesta declaració sense necessitat que l’autonomia apliqui la norma. D’aquesta forma s’escaparia al control de les comunitats que ja han avisat que no faran ús de la llei.