Sentència

El Tribunal Constitucional anul·la part de la llei catalana que limita els lloguers

  • El Constitucional considera per unanimitat que aquests articles envaeixen competències de l’Estat

  • El Sindicat de Llogateres ha criticat la resolució a l’entendre que tomba una llei que

El Tribunal Constitucional anul·la part de la llei catalana que limita els lloguers

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional ha estimat el recurs presentat per 50 diputats del PP i ha anul·lat part de la llei catalana del 2020 que limitava el preu dels lloguers, a l’entendre que en aquests articles la norma sortida del Parlament envaeix les competències que pertanyen a l’Estat, van informar a EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal.

La sentència, de la qual ha sigut ponent el magistrat Ramón Sáez Valcárcel, ha fet que el Constitucional recobri la unanimitat que havia perdut en les seves últimes resolucions. Cap dels membres del ple ha dubtat de la necessitat d’anul·lar els articles, a l’entendre que envaeixen les competències de l’Estat. El recurs que han estimat, una vegada finalitzades les deliberacions, que es van iniciar en el ple anterior, es dirigia contra set articles de la norma (el 2, tres apartats del 3, el 6, el 7, el 15, el 16 i el 18, així com dues disposicions addicionals de la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendaments de vivenda).

En aquests articles es regula el que la norma considera mercats d’àrees tenses en els quals hi ha prevista l’aplicació dels límits a les rendes de lloguer previstos. Aquestes zones, que havien de ser declarades per la Generalitat, englobaven un total de 60 municipis catalans, segons va informar el Departament de Drets Socials al complir-se el primer any de l’aprovació de la llei.

Determinat per la Generalitat

La norma fixava que fos el departament català competent en matèria de vivenda qui fixés «el preu de referència per als contractes d’arrendament subjectes al règim de contenció de preus regulat» a partir «de les dades que consten en el registre de fiances de lloguer de finques urbanes i de les característiques addicionals que es tenen en compte per calcular l’índex en cada moment». També les sancions previstes en cas d’incompliment.

Notícies relacionades

El Sindicat de Llogateres ha criticat la resolució, perquè entén que suposa una «retallada del dret a la vivenda en benefici dels interessos del ‘lobby’ immobiliari». Segons la seva opinió, «la regulació de lloguers és una eina efectiva per abaixar el preu dels lloguers i ha beneficiat més de 160.000 inquilines l’últim any». Afirma que ha suposat «abaixar els lloguers una mitjana del 5% a les ciutats regulades, on viu el 70% de la població catalana».

El ple del Constitucional continuarà aquest divendres amb l’ordre del dia que s’havia fixat, al no haver pogut resoldre tots els assumptes previstos i tenir la intenció de dedicar el pròxim en exclusiva a assumptes relatius del procés, com els recursos d’Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Joaquim Forn. Dimarts el tribunal, amb motiu del dia de la dona, va fer un acte d’homenatge a totes les seves treballadores durant la pandèmia.