El dirigent gallec mostra disposició al diàleg

Sánchez convoca Feijóo la setmana que ve per a la seva primera reunió com a líder del PP

  • El president ofereix al nou líder del PP veure’s a la Moncloa el dimarts 5 o el dijous 7 d’abril, abans de l’aturada de la Setmana Santa

  • Des de l’Executiu esperen «unitat» per fer front a les conseqüències de la guerra i una ràpida renovació del CGPJ, pendent des del 2018

Sánchez convoca Feijóo la setmana que ve per a la seva primera reunió com a líder del PP

EFE / LAVANDEIRA JR

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Alberto Núñez Feijóo tornarà en els pròxims dies a la Moncloa. Aquest cop, ja com a nou líder del Partit Popular. Pedro Sánchez l’ha convocat per veure’s aquesta setmana vinent, el dimarts 5 o el dijous 7 d’abril. Abans de la Setmana Santa, per tant. Serà el primer contacte entre tots dos després del XX Congrés del PP, que marcarà, en bona mesura, el rumb de les relacions entre l’Executiu i el PP després de l’etapa d’alta tensió amb Pablo Casado.

La litúrgia es torna a complir com un rellotge, la cerimònia del president del Govern rebent el líder de l’oposició. Ja va passar el juliol del 2014, quan Sánchez va arribar a la cúpula del PSOE i va mantenir una trobada amb Mariano Rajoy, i es va repetir l’agost del 2018, quan Casado va aconseguir el liderat del PP. Aquesta vegada, Sánchez ja havia avançat la seva intenció d’entrevistar-se amb Feijóo quan es complís la formalitat de la seva elecció com a nou cap dels conservadors en el conclave extraordinari de Sevilla. I aquest pas es va completar aquest dissabte, quan el dirigent gallec va ser consagrat pel 98,35% dels vots dels compromissaris, moment en què el líder socialista ja el va felicitar públicament via Twitter. «En aquests temps complexos, treballar amb unitat i responsabilitat pel bé comú de la ciutadania ha de ser una prioritat de tots i totes», va escriure.

A l’agenda també hi ha el viatge a Rabat

Feijóo havia dit als periodistes després del conclave que trucaria al cap de l’Executiu per veure’s i que entenia que s’hauria d’acoblar a l’agenda del mandatari socialista. Però el Govern es va anticipar al contacte. Des de la Moncloa indicaven aquest dissabte a la tarda que s’havien posat en contacte amb Feijóo perquè es pugui reunir amb el president «aquesta setmana entrant», i que li havien ofert, per raons d’agenda, dimarts o dijous. Ara el dirigent gallec haurà d’optar entre un d’aquests dos dies. Sánchez presideix el Consell de Ministres el dia 5 al matí i a les 16 hores serà al Congrés per a la intervenció per videoconferència del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. Dimecres tornarà a la Cambra baixa per a la sessió de control i s’espera que aquesta setmana que ve encaixi el seu viatge a Rabat per visualitzar la «nova etapa» de relacions entre els dos països. El més probable és que sigui convidat pel rei Mohamed VI a l’‘iftar’, el final del dejuni del Ramadà quan s’amaga el sol.

L’expectació sobre aquesta primera trobada de Sánchez i el nou líder del PP és màxima. A la carpeta de les qüestions pendents hi ha la renovació del Consell General del Poder Judicial, amb un mandat que va vèncer el desembre del 2018. El Govern i Pablo Casado van estar a prop de l’acord en tres ocasions, però mai es va arribar a consumar. L’última exigència de Génova va ser la reforma de la llei orgànica perquè en el futur els vocals del torn judicial del CGPJ fossin elegits pels seus iguals, cosa a què s’oposava l’Executiu, que posava per davant el compliment de la Constitució i la norma. Però a més, el president demana «unitat» per afrontar la crisi oberta per la guerra d’Ucraïna. Malgrat la difícil interlocució que va mantenir amb Casado, fins i tot durant la pandèmia –el PP es va abstenir en la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, i va votar en contra de la cinquena i la sisena–, la comunicació sí que va fluir més amb l’agressió de Rússia sobre Kíiv, i va obtenir el seu suport. El dubte ara és què faran els populars amb el pla de xoc per les conseqüències de la invasió: dimecres passat no van avançar el seu rebuig, cosa que es podria traduir en el recolzament o l’abstenció al decret.

El perfil moderat que acompanya Feijóo i les seves paraules d’aquest dissabte, en la clausura del XX Congrés extraordinari del PP, fan presagiar una relació diferent amb el Govern de coalició. El dirigent gallec va avançar una oposició seriosa i d’Estat i va garantir el seu recolzament a l’Executiu en determinats moments. «La moderació no és tebiesa, el diàleg no és submissió, no ens pressionaran amb desqualificacions ni propaganda, ni diran què és el que hem de fer, pensar i decidir en cada moment», va avisar. «En el sentit d’Estat ens trobaran, és ben fàcil, d’aquí no ens mouran», va afirmar. I va repetir una frase que se l’ha sentit pronunciar les últimes setmanes, com un gest de ruptura amb Casado: «Jo no vinc a insultar el president del Govern».

«Un PP digne al capdavant de l’oposició»

Els socialistes, tanmateix, no acaben de fiar-se’n. No «insultar» Sánchez és un pas, concedeixen, però no n’hi ha prou. El Govern espera del PP que s’avingui a tancar el CGPJ i firmar pactes d’Estat. El primer, el pla nacional de resposta a la guerra. Però des de Ferraz insisteixen que si Feijóo es vol distanciar de l’etapa anterior s’haurà d’allunyar de Vox –i ja li van encolomar la decisió d’un Govern conjunt a Castella i Lleó– i lluitar amb fermesa contra la corrupció.

Notícies relacionades

«Una cosa és renovació i una altra regeneració», advertia aquest dissabte la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, en el XIV Congrés del PSPV-PSOE a la ciutat de València. El que vol veure el partit és «un PP digne al capdavant de l’oposició». «Poden canviar les cares, però la música continua sonant igual: són els mateixos. Ni és un partit nou ni s’ha renovat ni s’ha regenerat. A València els coneixeu», va dir la número dos del partit.

Per Lastra, la dreta «no ha posat mai l’espatlla» i sempre té «la mateixa resposta per tot: per a la pandèmia, que dimiteixi Sánchez; per a la guerra de Putin, que dimiteixi Sánchez». Des que va arribar Feijóo, el PP ha pres dues decisions, va dir: «Una, tapar els suposats casos de corrupció d’[Isabel Díaz] Ayuso, la seva família, els seus amics del poble, i a Andalusia han d’explicar 21.000 contractacions que són més que sospitoses; l’altra, obrir la porta de les institucions a l’extrema dreta». En resum, va acabar dient, «un PP que diu que es renova i es regenera ha retrocedit més de 50 anys».