Els desafiaments dins el PP

El puzle intern de Feijóo: compassar les múltiples veus i gestionar els enemics

L’encaix de nomenaments del nou líder respon a necessitats peremptòries i també a llarg termini, per anar enfortint Moreno

El puzle intern de Feijóo: compassar les múltiples veus i gestionar els enemics

Joaquin Corchero / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El desafiament més gran que Alberto Núñez Feijóo té com a nou líder del PP està ben clar: frenar la ultradreta de Vox. Però el polític gallec ha de fer front a reptes en la gestió interna que seran determinants per aconseguir el seu objectiu de convertir-se en president del Govern després de les pròximes eleccions generals.

Pedro Sánchez (amb qui Feijóo es veurà la setmana que ve) diu que esgotarà els terminis, de manera que, si és així, els comicis seran a finals del 2023. Amb aquesta previsió, el dirigent conservador disposa d’un any i mig per consolidar-se i estendre per tot Espanya la seva imatge presidencialista que, per ara, només té assegurada a Galícia. Les circumstàncies extraordinàries i urgents per les quals ha arribat a la cúpula del PP, tanmateix, li dificulten la seva tasca, perquè assumeix la direcció de l’oposició sense tenir un escó al Congrés i amb una llista de deutes contrets a causa de les dues principals aliances que va fer per descavalcar Pablo Casado. La primera i més sòlida, amb Juanma Moreno (el presidente de la Junta d’Andalusia). La segona, molt més dèbil, amb Isabel Díaz Ayuso (la presidenta de la Comunitat de Madrid).

Les rèpliques a Sánchez

Feijóo no és diputat, per la qual cosa es perdrà moltes hores d’exposició pública en el noble espai de la Cambra baixa per forjar el seu nou càrrec. Per compensar aquesta absència, ha nomenat Cuca Gamarra secretària general. En ella recaurà la responsabilitat de donar la rèplica a Sánchez cada dimecres en la sessió de control al Govern. Però a causa d’aquesta responsabilitat (la de substituir el cap) no es podrà dedicar com tocaria al que fa un secretari general normalment, que és al partit, així que Feijóo ha nomenat Elías Bendodo coordinador general (número 3), tot i que ell tampoc s’hi podrà dedicar a temps complet, perquè continuarà de conseller de la Junta d’Andalusia.

Aquest efecte dòmino ha propiciat que el líder del PP hagi hagut de multiplicar el nombre de veus que representaran el partit mentre Feijóo no tingui un púlpit clar al qual enfilar-se. De fet, encara ha d’aclarir quan deixarà la Xunta i si voldrà ser senador per designació autonòmica, un càrrec que li permetria un cara a cara amb Sánchez al mes a la Cambra alta. Aquest diumenge, a més, es coneixeran dues cares més amb un paper clau en la comunicació del partit: el vicesecretari d’organització, que ajudarà Bendodo, i el portaveu nacional de la formació.

El pla b dels barons

«Trobo a faltar una persona de pes al capdavant del dia a dia del partit. Ni Gamarra ni Bendodo ni qui vingui per sota de Bendodo, com a vicesecretari, podran representar per al partit el que van ser al seu dia [María Dolores] De Cospedal i [Francisco] Álvarez Cascos», es queixava als passadissos del congrés de Sevilla aquest divendres un veterà exdirigent del PP. Fonts de l’equip de Moreno, no obstant, remarquen que el coordinador general compatibilitzarà el seu càrrec amb el de conseller a tot estirar fins al desembre, data límit per a les eleccions andaluses. Després, afegeixen aquestes fonts, deixarà l’Executiu i se centrarà només en el partit.

Notícies relacionades

I aquest poder que ja ostentarà Bendodo ara, i que creixerà d’aquí uns mesos, condueix al segon repte intern de pes: la gestió dels enemics. Feijóo ha entregat la coordinació general a un dels homes de Moreno a Andalusia i aquest moviment és rellevant a curt termini (el premia pel seu recolzament per apartar Casado) però, sobretot, a llarg termini: el líder del PP té un pla A, que és convertir-se en el president del Govern, i ja ha avisat Ayuso que assumeix el càrrec «sense data de caducitat», tot i que, si no ho aconsegueix el 2023 ni tampoc millora clarament el resultat del PP, la dirigent madrilenya ja està veient aquestes últimes hores que el pla b serà impulsar l’actual president de la Junta d’Andalusia.

Ayuso li ha deixat via lliure a Feijóo ara perquè se sap tocada per l’escàndol dels contractes que el seu germà va firmar amb el seu Govern en plena pandèmia. Si supera les investigacions judicials sense màcula, tornarà a la càrrega. Tothom ho sap i es prepara.