Al Congrés

Els socis del Govern central recolzen el pla contra la crisi desencadenada per la guerra

  • Els aliats de l’Executiu veuen «insuficients» les mesures, però reconeixen que van pel «bon camí»

Els socis del Govern central recolzen el pla contra la crisi desencadenada per la guerra

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

És insuficient, però, de moment, servirà. Aquest és l’essència que ha estructurat els missatges llançats pels socis del Govern de coalició sobre el pla que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna. ERC, EH Bildu, Més País i Compromís, aliats tradicionals de l’Executiu, i el PDECat avalaran el decret llei al seu pas pel Congrés. Falten mesures, segons l’opinió de tots els grups, i no descarten continuar negociant amb el PSOE, però oposar-s’hi els resultaria complex.

El portaveu d’ERC a la Cambra baixa, Gabriel Rufián, ha assegurat que sempre estaran «al costat» d’iniciatives que protegeixin la ciutadania. Fins i tot, tot i que li semblin «insuficients i conjunturals». La seva homòloga a EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha assenyalat que el document, del qual encara es desconeix la lletra petita, va «en la bona direcció» i que no s’oposaran a la seva aprovació. Tot i així, ha coincidit amb el portaveu republicà català, al dir que les mesures «queden curtes».

Recorrent al símil musical, el portaveu de Més País, Íñigo Errejón, ha explicat que li agrada «la melodia» del que va anunciar aquest dilluns Pedro Sánchez. Això sí, volen esperar a llegir el decret llei: «No seria la primera vegada que la comunicació és una i la lletra petita és una altra». Per la seva banda, Ferran Bel, portaveu del PDECat, ha afirmat que el pla, «sense cap tipus de dubte, serà convalidat». «No s’entendria que no es convalidés, més enllà que alguns no hi estiguem d’acord al 100%, com és normal»m ha sentenciat.

El Govern de coalició compta així amb els suports necessaris per superar els 176 vots que li atorguen la majoria absoluta –PSOE (120), Unides Podem (33), ERC (13), EH Bildu (5), PDECat (4), Més País (2) i Compromís (1)–.

Absència de mesures

Notícies relacionades

Malgrat aquesta predisposició, els socis de l’Executiu han volgut deixar clar que no comparteixen la totalitat del pla. ERC i EH Bildu han posat el focus en la durada de les mesures, que venceran el 30 de juny; en què no suposa un canvi estructural del sistema elèctric, i en què que no s’hi inclou un impost a les grans elèctriques ni a les grans fortunes. Sobre la taula s’ha posat l’opció que el decret llei sigui tramitat com a projecte de llei, fet que permetria que fos modificat i incloure-hi algunes d’aquestes exigències. No obstant, la lentitud d’aquest procés no fa preveure que s’opti per aquesta via.

El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, ha defensat que les mesures tenen un «caràcter temporal i excepcional» perquè responen a una situació de les mateixes característiques. A més, ha reivindicat que el Govern s’ha mostrat «permeable» a totes les propostes que li van fer arribar els grups parlamentaris les últimes dues setmanes.