Acord a quatre bandes

El PSC, ERC i els comuns accepten donar més temps a Junts per tancar el pacte lingüístic

  • La postconvergència preveu presentar esmenes sense que provoquin la desvinculació de la resta de forces polítiques

El PSC, ERC i els comuns accepten donar més temps a Junts per tancar el pacte lingüístic

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pacte que van forjar el PSC, ERC, Junts i els comuns per modificar la llei de política lingüística i encaixar així la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa almenys el 25% de les classes en castellà haurà d’esperar. Malgrat que es va registrar per lectura única i amb urgència extraordinària, el desmarcatge de la postconvergència ha provocat que es dilatin els terminis. Si bé es pretenia avalar en la pròxima sessió plenària del 5, 6 i 7 d’abril, els quatre partits han acordat que es debati després de Setmana Santa, en la cita a l’hemicicle prevista per al 28 d’abril.

Aquest moviment dels socialistes, els republicans i els morats dona més marge a Junts perquè aclareixi la seva posició i prepari «petites» esmenes a la redacció, que siguin fàcilment assumibles per a la resta per no trencar l’acord. Un pacte que trenca els blocs i que parteix d’un consens, per la qual cosa s’intentarà que la posició de Junts no el dinamiti.

Notícies relacionades

Això sí, fonts dels comuns i del PSC remarquen que l’essència del document s’ha de mantenir per no desvincular-se’n, i s’ha d’intentar que les pressions que rep la postconvergència per part dels sectors més radicals de l’independentisme no impactin en l’esperit de la modificació.

El retoc consisteix a mantenir el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua docent a les aules, sense fixar percentatges.