Sisme a la Monarquia
Anglaterra sí que podrà jutjar el rei Joan Carles, perquè li retira la immunitat
La Zarzuela no vol comentar la decisió del magistrat Nicklin i es remet a l’advocat de l’emèrit

El Rey Juan Carlos, en una imagen de archivo /
El Tribunal Superior de Londres ha dictaminat aquest dijous que el rei Joan Carles I no té immunitat legal a Anglaterra després de la seva abdicació i, per tant, pot ser procedent la demanda per assetjament interposada en contra seu per la seva examant Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
«La reclamació de la demandant es basa en una conducta d’assetjament per part del demandat» i «tals actes no entren dins de l’esfera de l’activitat governamental o sobirana», assenyala el jutge Mattew Nicklin i, per tant, la demanda d’immunitat ha sigut rebutjada.
«Si els actes de vigilància al·legats per la demandant van ser realitzats per agents del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), podrien gaudir d’immunitat estatal, però l’Estat espanyol no ha reclamat l’esmentada immunitat i no és clar quin paper precís van exercir els agents del CNI en els suposats actes d’assetjament», assenyala la sentència. El jutge considera que «no s’ha aconseguit demostrar cap dels fonaments per defensar l’existència d’immunitat d’Estat i, per tant, la demanda ha de seguir endavant». «Amb l’objecte de la claredat, es requerirà que la demandant modifiqui detalls de la reclamació per aclarir que els fets imputats contra el general [Félix] Sanz Roldán s’haurien portat a terme per ell a títol personal», continua el magistrat.
Fonts de la Casa del Rei espanyola no han volgut comentar la decisió i remeten a l’advocat de l’excap d’Estat, Javier Sánchez-Junco, informa Pilar Santos.
Vigilància, assetjament i difamació
En la seva demanda, l’examant del rei emèrit l’acusa d’assetjament per mirar de recuperar els 65 milions d’euros que li havia transferit el 2012 una donació «irrevocable» segons la beneficiària, que té dues mansions a Anglaterra, on viu actualment. D’acord amb Larsen, Joan Carles també pretenia reprendre la relació sentimental, a la qual cosa ella es negava. A partir de la ruptura, Larse al·lega haver patit amenaces i haver estat sotmesa a seguiments, a vigilància i a acusacions i difamació entre el seu cercle de negocis, fet que ha afectat la seva carrera com a empresària.
Larsen reclama al rei emèrit una indemnització pels costos del seu tractament mèdic de salut mental, per la «instal·lació de mesures de seguretat personal i serveis diaris de protecció» i per la contractació d’«exdiplomàtics i exfuncionaris del Govern» perquè hi intervinguessin a fi de «posar fi a l’assetjament» que diu haver rebut.
«La sentència d’avui demostra que l’acusat no pot amagar-se darrere d’una posició, un poder, o un privilegi qualsevol per evitar aquest procés», ha assenyalat en un comunicat Robin Rathmell, advocat de Larsen. «Aquesta és la primera etapa en el camí cap a l’equitat. Els fets terribles d’aquest cas seran per fi jutjats».
- UGT-CTAC Un estudi radiografia el cost emocional de ser autònom: «És un estrès constant, somio que m’estic oblidant alguna cosa»
- Previsió meteorològica Pluja intensa a Catalunya avui: aquestes són les zones més afectades
- Troben a Barcelona el menor de 15 anys de Manresa desaparegut des de feia una setmana
- Trànsit Un incendi en un túnel talla totalment la Ronda Litoral de Barcelona durant una hora
- EL DOCUMENTAL ‘LAPORTAGATE’ «‘De qualsevol manera cobrareu’. ‘¿Com?’ ‘Diré al Barça que us contractin’»
- A partir d'abril Catalunya provarà en 26 CAP el nou model d'atenció als pacients en 48 hores
- Olimpisme Kirsty Coventry fa història: primera dona que presideix el Comitè Olímpic Internacional
- Successos Identificada «la dona del cobert»: L’Ainhoa es va suïcidar en un galliner a Sant Julià de Ramis el 2018
- DECISIÓ OFICIAL Desestimats els recursos del Barça i l’Osasuna: el partit es jugarà el dijous 27 de març
- Nou contracte L’empresa de manteniment de Renfe té parades un centenar d’escales i ascensors a les estacions de Rodalies