Investigació

Anticorrupció ja ha identificat gairebé 50 russos lligats a casos de corrupció a Espanya

  • Al llistat apareixen, entre altres, l’empresari Mikhaïl Fridman, el funcionari del Govern de Vladímir Putin Nikolai Nikolaevitx Aulov i l’ex alt càrrec de la fiscalia d’aquest país Ígor Sobolevski

  • El ministeri públic també assenyala una desena de persones jurídiques que els ciutadans russos haurien utilitzat en les seves actuacions delictives a Espanya

Anticorrupció ja ha identificat gairebé 50 russos lligats a casos de corrupció a Espanya
5
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja
Cristina Gallardo

La Fiscalia Anticorrupció ja ha identificat almenys 47 ciutadans de nacionalitat russa vinculats a casos de corrupció i crim organitzat a Espanya, segons la informació a què ha tingut accés aquest diari. A aquestes persones, moltes de les quals no estan imputades avui dia als jutjats espanyols, cal afegir-hi una desena de persones jurídiques que haurien sigut utilitzades en els presumptes delictes comesos. Les previsions de la Fiscalia General de l’Estat apunten que la xifra total d’implicats d’aquesta nacionalitat en els diferents jutjats i fiscalies podria superar el centenar, segons va avançar aquesta redacció.

Entre els noms amb què treballa la fiscalia figuren Gennadios Petrov, la seva dona, Elena Viktorovna Petrov, i el seu fill, Anton, ara el màxim cap del clan que va ser desmantellat a Espanya amb l’operació Troika, que va portar a terme Anticorrupció el 2008.

Les indagacions van identificar la connexió directa que Petrov tenia amb els cercles de poder de Vladímir Putin, en concret amb l’excap del comitè d’investigació de la Fiscalia russa Aleksandr I. Bastrikin, que després de ser investigat a Espanya (pel que apareix en la llista fiscal) va ser sancionat per l’administració dels Estats Units. Washington va ordenar congelar els seus béns i actius per la seva presumpta participació en l’assassinat de Serguei Magnitski, un advocat que va investigar la corrupció a Rússia i que va morir el 2009 després de mantenir-se 358 dies a la presó sense judici. Vinculat a l’operació Troika es va investigar Aleksandr Malixev, que, segons les indagacions policials, aconseguia blanquejar prop d’un milió d’euros mensuals a Espanya. També Olga Soloviera, considerada una de les principals lloctinentes, junt amb Malisehv, de Petrov.

Un general rus

El general rus Víktor Kanaikine va ser imputat per blanqueig i pertinença a organització criminal pel llavors jutge d’instrucció de l’Audiència Nacional Eloy Velasco, que el considerava el «principal responsable» de la trama mafiosa russa desarticulada en l’operació Clotilde, inclosa en la investigació contra la xarxa assentada a Lloret de Mar. La mà dreta de Kanaikine era, segons la investigació judicial, Serguei Nalimov, el nom del qual també apareix al llistat. Segons la informació publicada pel diari ‘El Mundo’, aquest empresari rus va ser defensat per una lletrada del despatx Ilocad, el màxim accionista del qual és l’exjutge Baltasar Garzón. Aquest diari ha intentat sense èxit conèixer la versió de l’exmagistrat sobre aquesta contractació.

Així mateix, hi ha Mikhaïl Fridman, un dels amos del supermercat DIA a través de la societat LetterOne, que recentment ha sigut sancionat per la Unió Europea (UE). És un altre dels ciutadans russos que hi ha a la llista. La seva inclusió obeeix al fet que està sent investigat a l’Audiència Nacional en el cas Zed per la seva presumpta participació en la despatrimonialització d’aquesta empresa tecnològica.

També hi ha Ilias Ilich Traber, conegut com l’Antiquari i considerat un dels caps del clan de la Tambovskaia. El 2016 va arribar a amenaçar el fiscal antimàfia José Grinda, que junt amb Juan José Rosa investiga el crim organitzat de Rússia i d’altres països de l’antiga Unió Soviètica.

Operació Vespa

Un altre és el capo georgià d’origen rus Zakhar Kalaixov, que va acabar condemnat a set anys de presó a Espanya el 2010 en el marc de l’operació Vespa. Va ser extradit a Rússia, tot i que també li havia reclamat Geòrgia, país que després de l’ocupació russa va renunciar a la seva entrega.

Al llistat també hi apareixen el general de la Direcció Principal del Ministeri de l’Interior rus Nikolai Nikolaevitx Aulov i l’ex alt càrrec de la Fiscalia Ígor Sobolevski, tots dos relacionats amb el règim de Vladímir Putin i que van ser investigats a Espanya, tot i que ja no estan imputats, al remetre’s les actuacions a la justícia russa.

Aleksei Xirokov va ser arrestat el 2020 a Benidorm (Alacant) al si de l’operació Testudo, pels seus vincles amb la màfia russa, al número del qual tres s’havia detingut a Marbella el 2018 quan planejava l’assassinat del líder d’un clan rival.

L’entorn de Puigdemont

Vassili Khristoforov va exercir un paper clau en l’intent de l’entorn de Carles Puigdemont de guanyar-se el suport d’Armènia, tal com va avançar aquesta capçalera. Figura entre les persones a qui presumptament va acudir el Govern per mirar d’aproximar-se al Kremlin.

Víktor Gavrilenkov i Serguei Kouzmine, la recerca i captura del qual va ordenar el llavors jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata el 2016 per la seva vinculació amb les organitzacions Tambovskaia i Malixevskaia, també han sigut assenyalats pel ministeri públic. Mikhaïl Danilov exercia de nexe entre delinqüents russos i l’organització establerta a Espanya. Se’l considera pròxim al germà de Merab Dzhangveladze, màxima autoritat del clan Kutaiskaia. Aquest últim no està inclòs en la llista.

Botir Rakhimov es va escapar de la justícia espanyola el 2010, quan la Policia i els Mossos d’Esquadra van realitzar l’operació Java contra màfies georgianes i russes. Abans de fugir, Rakhimov freqüentava la companyia d’alguns dels futbolistes del Barça, segons van explicar fonts d’aquella investigació.

Dos clans russos

En l’operació Troika també es va investigar Leonid Khristoforov i Ildar Musfatin per la seva relació amb la màfia russa. Nikolai Mitiurev va ser detingut el desembre de 2020 junt amb Maxim Khakimov pel presumpte blanqueig dels diners dels seus clients a través d’un complicat entramat d’empreses. Se’ls relaciona tots dos amb els clans Kutaiskaia i Podolskaia de la màfia russa.

Notícies relacionades

Altres noms que apareixen són els de Nadezha Zhizhina; Oleg Xirokov; Arkadi Novilov, Serguei Serebriakov; Iúlia Alekseeva; Anton Pinski; Maxim Lalakin, Anton Zingarevitx; Serguei Sinitxkin; Aleksandr Ruslanovitx Grinberg; Serguei Gavriliuk; Roman Prokopenkov; Serguei Evgenevitx Dozhdev; German Paixtuixenko; Aleksei Riskin; Oleg Kouznetsov; Oleg Xixkanov; Kostantin Ivanov; Vladímir Dzreev i Ion Andreev. Completen el llistat Vage Engibarian; Serguei Gorbuntsov; Vladímir Naumovich Turovetsky; i Iuri Sidorov.

Pel que fa a les persones jurídiques estan LetterOne Holdings i el Grup Temafon. Aquesta última és una empresa russa lligada al cas Zed en el qual hi ha imputat el magnat Fridman. La resta de firmes són MIPR Limited; Tematika Ltd; Q.I.C.F. Ltd; Stalmento Holding Ltd; VimpelCom, (ara es diu Veon Ltd); Bambalia; Gelvaser i Alfa Group.