Guerra d’Ucraïna

Els pretorians empresarials de Putin tenen en perill els seus béns fora de Rússia

Els pretorians empresarials de Putin tenen en perill els seus béns fora de Rússia

EL PERIÓDICO

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El dia 27 passat, el govern nord-americà va incloure quatre personatges més en una llista de russos que està a punt de calcar, i fins i tot superar, la UE. Passa a encapçalar-la Vladímir Vladímirovitx Putin, qui amb el seu ministre d’Exteriors, Sergei Lavrov, i els seus dos principals caps militars, el ministre de Defensa Serguei Xoigú, i el cap d’Estat Major rus, Valery Gerasimov, són ja objecte de bloqueig de béns i activitats a l’exterior.

Però la llista ja estava poblada per vuit noms més, tots amb alguna relació amb el prolegomen de la crisi d’Ucraïna el 2014, l Donbass i Crimea, o l’entrenament militar a Síria.

Alguns d’ells van compartir amb Putin carrera en el KGB, d’altres són fills de vells caps del servei secret, d’altres van construir les seves fortunes a la cua de privatitzacions de colossals empreses estatals russes. Onze magnats russos formen una pinya d’interessos entorn del president del país. Contra ells es dirigeix ara de nou el punt de mira dels governs occidentals.

La llista més incisiva ha sigut elaborada per l’Oficina de Control d’Actius Estrangers del Departament del Tresor nord-americà, primera entitat a sancionar oligarques russos després de l’annexió per Rússia de Crimea el 2014. Aquesta llista de vigilància compendia la informació que al seu torn recull el Departament d’Estat nord-americà de diferents agències d’intel·ligència.

La «Putin List»

La «Putin List»Els mateixos noms, entre molts d’altres, figuren en una altra llista de denúncia, elaborada per diverses organitzacions d’oposició a Putin en una mena de comissió d’investigació en l’exili, que publica les seves indagacions des de Londres.

L’existència d’un cos empresarial de pretorians entorn de Putin és una certesa vella de les autoritats occidentals, però va quedar encunyada amb la figura «elit governamental» –primer utilitzada pel Pentàgon en la invasió de l’Iraq el 2003 per identificar els alfils de Saddam Hussein– quan aquest país va aplicar sancions individuals l’abril del 2018, durant una agudització dels combats al Donbass i després dels encara no aclarits bombardejos amb gas sarín a Síria.

La primera llista d’oligarques russos controlats va figurar en un informe d’intel·ligència encarregat a la Secció 241 del Tresor, avui ja conegut com a S241R (Section 241 Report) o Putin List (La llista de Putin).

Oleg pagava mafiosos

Oleg pagava mafiososDe la cort empresarial de Putin, tres noms destaquen per influència, dos són a la llista americana i un d’aquests dos ha estat a prop d’ingressar en el club dels grans negocis espanyols... i també al fitxer de la Policia Nacional.

El magnat de l’alumini Oleg Deripaska, amo del gegant siberià Basic Element – Rusal i de l’elèctrica En+ es va perfilar com un possible soci per a una hipotètica entrada de l’espanyola ACS de Florentino Pérez a les grans obres de Rússia. Era una altra època: el 2007, la firma espanyola va entrar en l’accionariat de la constructora alemanya Hochtief i se’l va trobar controlant un 9,9% del capital, però aviat es va declarar una rivalitat pel lideratge de la firma. L’octubre del 2008, Deripaska va sortir d’Hochtief venent la seva participació a Commerzbank.

Aleshores, la policia alemanya investigava si tenia relació amb la màfia russa Ismailovo, després que aportés pistes un antic soci: Mikhaïl Chernoy. Peons d’aquest grup criminal havien assassinat alguns competidors interns de Deripaska.

La justícia espanyola també el va investigar, juntament amb Chernoy, per suposat blanqueig de diners de la màfia russa a Espanya. El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu el va interrogar el 2010 com a imputat a Moscou, on només figurava com a testimoni. Davant el jutge, Deripaska va admetre que pagava esbirros de la també anomenada màfia Ismailovskaya a canvi de protecció.

Deripaska és investigat per les autoritats nord-americanes per blanqueig de diners, i la llista 241 l’inscriu com a «acusat d’amenaçar la vida de rivals comercials». L’oposició russa en l’exili assenyala Delipaska com a finançador de l’obtenció d’informació clau per al partit Rússia Amiga a Ucraïna, els seguidors de la qual han derivat en milícia prorussa al Donbass. Ara, en la proximitat de les sancions internacionals, escriu manifestos contra la guerra.

El gasoliner

El gasolinerEls altres dos influents clau de la cort empresarial de Putin són Vagit Alekperov i Yevgueni Prigozhin, president de Lukoil el primer i del consorci hoteler Concord el segon.

El president de Lukoil ha entrat i sortit de la Llista Putin aquests anys. Amo d’una fortuna que supera els 20.000 milions de dòlars segons Forbes, Alekperov es va interessar en el projecte Marina Port Vell de Barcelona el 2014 amb capital procedent de les Illes Verges que canalitzaria a través del Salamanca Group, banca d’inversions londinenca. La capital britànica és el lloc d’operacions preferit per a l’elit empresarial putinista.

El 2003, Alekperov va intentar sense èxit implantar a Espanya una àmplia xarxa de gasolineres que rivalitzés amb Cepsa i Repsol. No va obtenir el vistiplau del govern de José María Aznar.

Buscat per l’FBI

Buscat per l’FBIL’FBI americà ha inclòs aquest dilluns un nou nom en la seva llista dels més buscats: Yevgueni Prigozhin, conegut com «el cuiner de Putin» perquè una de les seves empreses donava el servei de càtering del Kremlin.

L’FBI requereix la seva detenció (i ofereix un quart de milió de dòlars) com a suposat muntador d’una xarxa de milers d’identitats falses a internet amb les quals influir en les eleccions americanes.

Tant el Kremlin com ell mateix han negat repetides vegades llaços que els serveis d’intel·ligència francesos li atribueixen amb l’empresa russa de mercenaris Wagner, estrenada al Donbass contra l’exèrcit ucraïnès el 2014, treballada a Síria i actual eina militar irregular russa al Sahel.

Una pinya

Una pinyaLa carrera de Kiril Shamalov, avui accionista majoritari de la petroliera i gasista siberiana Sibur, es va disparar a partir del seu casament amb la ballarina Katerina Tikhonova, filla menor de Putin. Amb això i amb el regal que li va fer un altre membre del clan de pretorians empresarials, Genadi Timchenko, soci de Putin: la venda d’un paquet que li permetés el control de Sibur... amb finançament de Gazprombank i del banc VTB, avui sancionat amb les seves expulsió del sistema Swift, i del qual és conseller delegat Andrei Kostin, ideòleg financer de Putin.

El gendre del president encapçala en les llistes americana i russa la resta del clan, amb presència destacada del magnat Viktor Vekselberg, amo de Renova Group, amb potes en l’alumini, l’energia, les telecomunicacions i el ‘software’ industrial. Els Estats Units l’acusen de suborn a funcionaris i d’intents d’influir en polítics dels Estats Units sota l’administració Obama.

Notícies relacionades

La resta de milionaris amb actius bloquejats als EUA i bloquejables a Europa són el gasista vicepresident de Surgutneftegaz, Vladimir Bogdanov, l’accionista majoritari de Gazprom Burenie, Igor Rotenberg, i el diputat de la Duma acusat als EUA de mafiós internacional Andrei Skoch.

Un més té béns immobilitzats: Suleiman Kerimov, putinista declarat en el Consell de la Federació Russa, detingut a París el 2017 per introduir irregularment 20 milions de dòlars. La seva ocupació principal és la compra de viles, propietats amb què, segons les investigacions americana i russa, rentaria diners a la resta d’oligarques.