Al Parlament

Aragonès brandeix la seva legitimitat per apartar Trapero i renovar la cúpula dels Mossos

  • El president defensa que és «immoral» insinuar que la renovació dels Mossos suposa un intent de tapar la corrupció

Aragonès brandeix la seva legitimitat per apartar Trapero i renovar la cúpula dels Mossos

ACN / BERNAT VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres davant els diputats del Parlament la seva legitimitat per canviar els comandaments dels Mossos d’Esquadra i apartar Josep Lluís Trapero com a major.

La renovació de la cúpula policial ha sigut denunciada per l’oposició com una venjança contra alguns caps policials, especialment pel nou destí en una comissaria de Rubí de l’intendent que va investigar el Govern, Toni Rodríguez. Ell va indagar en el suposat fraccionament de contractes de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la presumpta prevaricació comesa pel que va ser conseller d’Interior, Miquel Buch, al contractar com a assessor personal un mosso que havia fet d’escorta de Carles Puigdemont a Brussel·les, i també en la possible trama de corrupció que afecta la Diputació de Lleida.

Aragonès s’ha esforçat a remarcar que la lluita contra la corrupció és una de les principals prioritats del govern que lidera i que «ni ara, ni abans, ni mai» interferirà en investigacions en què hi hagi indicis de males pràctiques administratives. «El compromís contra la corrupció és inequívoc. Això és un atac infundat. Una cosa és una crítica legítima sobre l’oportunitat, però barrejar-ho amb falta de compromís contra la corrupció és immoral», ha insistit.

El president ha assegurat que feia temps que s’estaven meditant els canvis i que responen a una pràctica habitual en tots els governs que l’han precedit. I després de defensar que la discrepància entre grups pels canvis és «sana i positiva», ha lamentat que es parli de «purgues i depuracions» perquè «són qualificacions desafortunades que no beneficien la policia i que només busquen el pim-pam-pum polític», i que són un atac «injust, infundat i reprovable».

Dards d’Illa

El cap de l’oposició, Salvador Illa, ha obviat el que ha dit el cap de l’Executiu i ha recorregut als dos termes que tant havien molestat el president, igual com Cs, el PPC i Vox. «Ni vostè ni el conseller han donat explicacions satisfactòries d’uns canvis, perquè segurament siguin inexplicables. Per això és una purga», ha asseverat. «Han realitzat 36 canvis i el primer, el de Toni Rodríguez, responsable de delicades investigacions. ¿Com vol que no pensem que l’aparten perquè és incòmode?», ha preguntat directament a Aragonès.

Notícies relacionades

«Vostès han traslladat els equilibris del Govern, entre ERC i Junts, als Mossos, i han emplaçat els seus afins», ha continuat Illa. «Estan portant a terme la política de la CUP amb un conseller que no ho és. ¿Per què no nomena Dolors Sabater (diputada anticapitalista) com a titular d’Interior?», ha ironitzat el líder del PSC que fins i tot ha suggerit Joan Ignasi Elena com un eventual conseller de Cooperació. «Faci-ho, perquè el conseller està lligat de mans i està realitzant una política en què no creu. I es nota», ha rematat.

L’intent del PSC, Vox, Cs i el PPC de portar a terme una comissió d’investigació sobre aquesta qüestió va ser infructuós, ja que el ple va desestimar la petició.