Catalunya demana que s’ampliï el sostre de dèficit per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna

  • Aragonès demana que el Govern actuï com quan la pandèmia de la covid-19

Catalunya demana que s’ampliï el sostre de dèficit per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna

JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una eclèctica sessió de control en què els grups han posat sobre la taula tots els temes de candent actualitat, de la vaga del professorat al gir polític d’Espanya amb el Sàhara Occidental, el president Pere Aragonès va reclamar que, igual que va passar amb la pandèmia de la covid-19, el Govern ampliï el sostre de dèficit de les autonomies per combatre les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

A resposta d’una interpel·lació del PP, Aragonès va reconèixer que no era, òbviament, moment per elevar impostos i, per tant, no es poden obtenir nous ingressos just en el moment en què les administracions han de posar l’espatlla en forma d’ajudes econòmiques. «Es necessita marge d’endeutament», va concloure.

Notícies relacionades

Sobre les conseqüències de la invasió russa, el president es va manifestar a expenses del que es decideixi a Brussel·les i a Madrid. «No en va, l’Estat recapta el 85% del que aporten els catalans i és l’únic que pot modificar els impostos sobre hidrocarburs».

Desconfiança en el Govern

Junts, soci de Govern d’Aragonès, li va preguntar, a través del president del grup parlamentari, Albert Batet, si confia en un Govern que havia fet un gir de 180 graus en la qüestió sahrauí. El president va expressar el seu suport a l’autodeterminació d’aquesta regió i la seva preocupació per aquest canvi de Pedro Sánchez i les seves conseqüències, com la pujada del preu del gas algerià just en aquests moments en què la guerra a Ucraïna ha tensionat els costos energètics. Però anant al fons de la qüestió –perquè Batet pretenia demostrar, una vegada més, la ineficàcia d’assistir a la taula de negociació–, Aragonès va asseverar que mai renunciarà «a cap fòrum on pugui reclamar l’exercici del dret a l’autodeterminació de Catalunya i l’amnistia.