Candidatura Pirineus-Barcelona

Catalunya dona cobertura legal a la consulta dels Jocs Olímpics sense pactar on es votarà

  • La CUP recolzarà el decret perquè pot convertir-se, a la llarga, en una eina de pressió sobre el Govern

Catalunya dona cobertura legal a la consulta dels Jocs Olímpics sense pactar on es votarà

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ple del Parlament aprovarà aquest dimecres el decret llei del Govern per donar cobertura legal a una consulta sobre la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 que, si se segueixen les previsions, es portarà a terme a principis d’estiu. L’Executiu comptarà amb el plàcet de la CUP i l’oposició dels comuns, malgrat que els dos socis variables de Pere Aragonès continuen oposant-se a la celebració dels jocs a Catalunya.

La modificació de la llei de consultes populars permetrà que la votació se cenyeixi, a partir d’ara i si es requereix, a una part del territori català i no a la seva totalitat. En el cas olímpic permetrà circumscriure la consulta a les comarques que formen la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Però tant la CUP com els comuns exigeixen que es faci extensible a les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès, per com, en els tres casos, se senten ofeses perquè algunes estacions que acollirien proves olímpiques hi tenen part de la seva superfície.

Fins i tot Junts, segons la seva portaveu parlamentària, Mònica Sales, està «treballant» perquè les tres comarques «puguin votar, continuant el mandat de consensuar amb el territori la seva participació», contravenint, així, la posició declarada del Govern.

Els anticapitalistes consideren que la reforma de la norma és positiva perquè no només incumbeix a la candidatura olímpica, sinó que pot utilitzar-se a posteriori per a altres propostes –per exemple sobre el macrocomplex de Hard Rock al Camp de Tarragona– i convertir així aquesta legislació en una eina de pressió. Així, situen en una altra pantalla la futura convalidació d’un altre decret sobre la consulta específica dels jocs, sobre la qual ja avancen que s’oposaran si no es compleix la seva petició d’elevar-la a més comarques afectades i si no comparteixen la pregunta.

Els comuns, en canvi, estan sorpresos per aquesta lògica cupaire, ja que facilita al Govern la futura candidatura als jocs. Si bé fonts de la CUP asseguren que hi ha un compromís de la Generalitat per ampliar la votació a les tres zones que ara no estan incloses, des de Palau ho neguen i ja s’ha comunicat aquesta decisió als interlocutors d’aquestes comarques, en alguns casos, fins i tot, per boca de la mateixa consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Per això els morats van reclamar una garantia «per escrit» per canviar el seu vot. «Convalidar el decret, sense aquest compromís, és donar via lliure al Govern», va dir David Cid des de la Cambra catalana, instant tant la CUP com Junts a «bloquejar» el pla d’Aragonès. 

El PSC, mentrestant, continua veient amb incredulitat la consulta. Els socialistes opinen que sotmetre una decisió com aquesta a una votació perjudica la credibilitat del Govern davant el jurat olímpic i insisteixen que, per guanyar força, Catalunya s’hi ha de presentar amb Aragó.

Pèssimes relacions

Les relacions entre les dues comunitats no passen pel millor dels moments. A finals de gener,el president d’Aragó, Javier Lambán, va suspendre una reunió amb Aragonès per les «importants diferències» sobre l’organització dels jocs. En concret, la pugna s’estableix sobre qui lidera la candidatura. L’única opció que preveu el Govern és una candidatura catalana que es recolzi, en aquelles disciplines en les quals Catalunya no pugui donar resposta, a l’Aragó.

La segona crisi es va produir fa 10 dies, quan el Govern va nomenar l’exesquiadora olímpica Mònica Bosch com a coordinadora de la candidatura Pirineus-Barcelona 2030. Lambán va cridar el Comitè Olímpic Espanyol a agafar les regnes del projecte davant el «supremacisme català».

Notícies relacionades

Dos dies després, en un apart de la Conferència de Presidents de La Palma (Illes Canàries), Aragonès va demanar a Lambán que deixés d’escalfar l’ambient a través dels mitjans.

A tot això, el PSC organitza aquest divendres unes jornades sobre els Jocs Olímpics d’Hivern en què participarà el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, i el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, tot i que Lambán no hi podrà acudir per motius d’agenda.