Trobada frustrada

Lambán suspèn la cita amb Aragonès i la candidatura olímpica queda en l’aire

  • El president d’Aragó ajorna la reunió per les «importants diferències» sobre els Jocs del 2030

  • El Govern català qualifica la decisió d’«irresponsable» perquè en la cita estaven agendats «temes molt importants», a més de l’olímpic

Lambán suspèn la cita amb Aragonès i la candidatura olímpica queda en l’aire

ACN / BERNAT VILARÓ

3
Es llegeix en minuts

No hi haurà reunió entre Pere Aragonès i Javier Lambán. El president d’Aragó va comunicar aquest dijous a la tarda al president de la Generalitat que la trobada que havien de tenir divendres a Balaguer per parlar, entre altres coses, dels Jocs Olímpics del 2030 no tindrà lloc per les «importants diferències» entre tots dos.

El president d’Aragó considera que «és millor ajornar» la reunió «per no fer cap pas enrere en un projecte que beneficiarà tot el territori del Pirineu». Malgrat aquesta puntualització, l’anul·lació deixa en l’aire la candidatura olímpica.

El Govern català manté la seva intenció de tirar endavant una candidatura pròpia per als Jocs Olímpics del 2030, sense entrar a discutir cap tipus de cogestió, però obert a la «col·laboració tècnica» amb l’Aragó. La Diputació General d’Aragó (DGA), per la seva banda, li assenyala quines són les indicacions del Comitè Olímpic d’Espanya (COE) i el Govern central. Per això s’esperava amb impaciència la forma en què es tractarien Aragonès i Lambán, i si obririen un camí únic i conjunt cap al 2030. Doncs bé, de moment aquest divendres no hi haurà reunió.

La Generalitat ha rebut amb «sorpresa» la decisió de Lambán i la qualifica d’«irresponsable» tot i que pensa seguir tant amb els treballs tècnics com amb la preparació de la consulta ciutadana. En qualsevol cas, la part catalana posava l’accent de la reunió en qüestions al marge de la candidatura. «Es tractava de la primera trobada entre els dos presidents amb temes sobre la taula com els serveis compartits, els fons Next Generation, temes industrials i del sector agroalimentari, a més dels Jocs Olímpics d’hivern», afirmaven fonts de l’Executiu català.

Al migdia s’estaven tancant els detalls entre els dos Governs, les qüestions i les maneres en què avançar, sobretot, en el conflicte olímpic. A primera hora del matí, Lambán preparava amb tacte la cimera amb el seu homòleg català abstenint-se d’emetre «cap tipus de judici» que entorpís la reunió. Segons fonts coneixedores de les converses entre els respectius equips, ha sigut en el moment que la part catalana ha transmès que el missatge que Aragonès traslladaria en persona a Lambán seria el mateix que l’expressat hores abans al Parlament i, dies abans, per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, quan la part aragonesa ha anul·lat la cita. És a dir, la candidatura és i serà catalana.

Pressió interna a Lambán

Diferents partits li havien demanat al cap de l’Executiu aragonès aquests dies que fos «contundent», sobretot el Partit Popular, que va sol·licitar que es comportés amb el president català «amb la mateixa vehemència» que ho fa a les xarxes socials. «La meva posició respecte de la defensa dels interessos de l’Aragó no admet lliçons de ningú, i molt menys d’aquest partit (PP)», ha respost aquest dijous Lambán.

«Vaig a Catalunya a reprendre una relació institucional que es va interrompre fa sis anys, una cosa que no és bona. Són moltes les qüestions que hem de tractar amb els catalans, germans d’història i cultura, veïns geogràficament i amb qui compartim moltíssims interessos econòmics i socials», ha dit aquest matí Lambán, que tenia una conversa pendent amb Alejandro Blanco, president del COE.

Notícies relacionades

Em consta que ahir Alejandro Blanco, després de ser abans-d’ahir a Saragossa, va visitar responsables polítics catalans. Tinc pendent parlar-hi perquè la reunió de demà sigui fructífera en aquest aspecte concret», ha explicat el president, que pensava plantejar al president català la posició de l’Aragó «d’alineament amb el COE, que lidera la candidatura» i que ha dit «amb claredat» quin camí ha de seguir la candidatura.

Fonts del Generalitat expliquen que la reunió de Vilagrà amb Blanco, «circumscrita a l’àmbit tècnic», va ser molt positiva. Això sí, Vilagrà va insistir en la idea que Catalunya no pensa cedir ‘sobirania’ de la seva candidatura. A tot estirar, col·laboració «tècnica».