A l’Audiència Nacional

L’acusat de planejar una ‘operació Valquíria’ per matar Sánchez atribueix els seus missatges a «una criaturada» per anar begut

  • Afirma que és «un sentimental» que no mataria ningú tot i que escrigués per WhatsApp contra el president del Govern i els gihadistes

  • La fiscalia demana 18 anys i mig de presó per ell perquè entén que «va arribar a la convicció personal» d’assassinar Sánchez

L’acusat de planejar una ‘operació Valquíria’ per matar Sánchez atribueix els seus missatges a «una criaturada» per anar begut

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Manuel Murillo, per qui el fiscal demana 18 anys i mig de presó per arribar a «la convicció personal» d’haver d’organitzar una ‘operació Valquíria’ a Espanya per matar el president del Govern, Pedro Sánchez, va optar per atribuir totes l’amenaces que va dir per WhatsApp a la beguda. Va assegurar que es va trobar sol i un parell de persones del club de tir a què pertanyia el van afegir en un grup de la xarxa de missatgeria on era «a veure qui la deia més grossa» i a això va atribuir les seves «animalades», que també va definir de «criaturada», malgrat la seva edat, a la seixantena.

A preguntes del fiscal José Perals, va assegurar que era «molt patriota», que el seu pare va ser l’últim alcalde de Rubí, i que com que no havia fet la mili havia vist totes les pel·lícules de la Primera Guerra Mundial i es considerava un heroi, tot i que no tenia cap pla real per matar Sánchez, tot i que ho digués. El ministeri públic demana per ell 11 anys i mig de presó per un delicte d’homicidi en grau de proposició i 7 anys més per un delicte de dipòsit d’armes i municions de guerra per totes les armes que guardava a casa.

Segons Murillo, ell és «un sentimental», que no mataria ningú, perquè no podria viure amb la seva consciència, però es va aficionar a la beguda i en el grup de WhatsApp d’ideologia nacionalista espanyola i conservadora a què pertanyia va ser qui la va dir «més grossa». Afirma que el va denunciar la delegada de Vox a qui va enviar els missatges, perquè no el coneixia en persona.

El fiscal va mostrar en el judici els missatges que va enviar en el xat a qualsevol hora i sense faltes d’ortografia. Va començar l’estiu del 2018, quan el Govern va iniciar els tràmits per exhumar del Valle de los Caídos el dictador Francisco Franco. «No podem permetre que humiliïn el generalíssim (...) És una venjança per haver perdut la guerra», va assegurar llavors. «Si és necessari me n’aniré armat i m’asseuré a la tomba de Franco i si s’acosten disparo. Si toquen Franco suggereixo que torni a començar la guerra pel nostre honor (...) I aquesta vegada no en deixarem ni un», reprodueix Europa Press.

Qui feia mal a Espanya

Malgrat atribuir les seves paraules a l’alcohol i el trankimazin, no va dubtar a justificar per què les seves amenaces es dirigien contra Sánchez i contra els dos «gihadistes», perquè, segons va dir, eren comentaris que «feien mal a Espanya». A preguntes de la defensa, després va afegir que el seu únic ‘hobby’ era el club de tir i que s’havia de cuidar de la seva mare i la seva germana dependent.

Entre els comentaris que va fer en el xat figuraven: «Al Sánchez se l’ha d’anar a caçar com una banya (cérvol) i posar el cap a la xemeneia. Tants caçadors a Espanya i cap té collons. Només maten pobres animalets que no trenquen Espanya, a aquest sí que se l’ha de caçar»; que la seva «il·lusió més gran» era «ficar el traïdor de Sánchez sota de la làpida de Franco» i que la seva «solució» per als problemes del país era «un alçament nacional tot i que sembli de bojos». «Si no haurem d’anar de franctiradors anònims carregant-nos a aquests fills de puta a poc a poc (...) Tot ha d’estar ben planejat perquè surti bé, o sigui que necessito ajuda», va afirmar.

Notícies relacionades

Va ser en aquest moment quan Murillo va començar a sol·licitar «de forma pública i privada» col·laboració per portar a terme el seu projecte, establint contacte amb diverses persones i conscient que per «volar caps» hi havia d’haver «més organització» per tal de causar «terror».

En una d’aquestes converses, l’acusat va exposar les seves intencions: «És un pla per acabar amb el govern que hi ha, però no vull que ho sàpiga ningú, només qui calgui. És com en la Segona Guerra Mundial va ser Valquíria (el frustrat intent d’assassinat d’Adolf Hitler). Soc un franctirador i amb un tret precís s’acaba el Sánchez abans que enfonsi del tot Espanya. No farien falta guerres».