Conferència de Presidents

Aragonès blinda les competències de la Generalitat en la resposta a la crisi per Ucraïna

  • El president demana la gestió dels fons europeus en l’àmbit del desenvolupament tecnològic «estratègic» de la UE

Aragonès blinda les competències de la Generalitat en la resposta a la crisi per Ucraïna

EFE/Elvira Urquijo A

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Hem aconseguit frenar la intenció inicial del Govern central sobre com gestionar la resposta humanitària i econòmica a la crisi per la guerra a Ucraïna, que envaïa les nostres atribucions, i hem aconseguit el compromís que es respecti el marc competencial de la Generalitat». Així ha valorat Pere Aragonès la reunió celebrada a La Palma i en què s’ha firmat «un acord de mínims» de caràcter polític, al qual la Generalitat dona «el seu recolzament», no sense la pertinent desconfiança sobre «la seva concreció».

«Participarem en les reunions que es deriven d’aquesta cimera per vigilar que es compleixi el que s’ha acordat» i que no és res més que l’Estat donarà ajuda econòmic a les autonomies per fer front a la crisi humanitària i a les conseqüències, per a les empreses i els ciutadans, de l’encariment de l’electricitat. En aquest sentit, Aragonès va destacar el compromís de Pedro Sánchez de portar a la cimera europea del 24 i 25 de març un paquet de mesures que redundin en el desacoblament del preu del gas en el cost de l’electricitat, motiu últim de l’estratosfèrica pujada dels últims dies.

Sobre l’acollida dels refugiats, Aragonès no va poder assenyalar quin cost pot tenir i, per tant, quin desemborsament ha de transferir l’Estat a Catalunya, per la senzilla raó que no és possible calcular «quants refugiats ucraïnesos vindran» fins al territori català. A Catalunya hi ha la principal colònia de ciutadans d’aquest país de l’est d’Europa.

Situació excepcional

El president català va voler remarcar que la seva presència a La Palma obeïa a l’excepcionalitat de la situació, derivada de la invasió russa i que, en cap cas, suposa «una normalització de les relacions amb l’Estat» i que aquesta només pot venir «de la mà del reconeixement al dret d’autodeterminació i d’una llei d’amnistia». Així mateix, va negar haver aproximat posicions amb altres presidents autonòmics, en disputes obertes, com la dels Jocs Olímpics amb l’Aragó: «El que avui ens ha portat aquí és la situació que es deriva d’Ucraïna», va sentenciar.

Aragonès va centrar la seva intervenció en la Conferència de Presidents en la defensa de l’autonomia catalana i la demanda de fons per pal·liar els efectes de la guerra en la societat catalana. Segons diuen fonts del Govern català, en la seva defensa competencial el president ha reiterat la petició que sigui l’administració catalana la que gestioni els fons europeus, en aquest cas, els que incumbeixen a l’autonomia estratègica de la Unió Europea, com poden ser el desenvolupament de microxips, la producció d’hidrogen ‘verd’ i la computació quàntica.

Notícies relacionades

En el capítol d’infrastructures, Aragonès s’ha mostrat favorable a reprendre les obres de connexió de les xarxes del gas a través de l’anomenat MidCat, la tuberia que enllaça Algèria amb Hostalric i que tant Pedro Sánchez com Emmanuel Macron consideren, ara, després d’aturar els dos governs les obres al seu dia, com estratègic que connecti amb la xarxa francesa i, a través d’aquesta, amb el centre d’Europa. L’única prevenció d’Aragonès ha sigut recolzar l’enllaç entre Hostalric i França a condició que la canalització inclogui la possibilitat de transportar, també, hidrogen ‘verd’.

Després de contextualitzar en la reunió la seva presència en la Conferència de Presidents, que va qualificar d’excepcional atesa la situació a l’est d’Europa i afirmar el seu compromís i solidaritat amb el poble ucraïnès i la seva independència, Aragonès va traslladar 20 propostes, posant èmfasi en la necessitat que l’Estat assorteixi de fons extraordinaris les autonomies per a l’acollida dels refugiats i fer front a les conseqüències econòmiques per a les empreses i els ciutadans.