26a Conferència de Presidents a La Palma

Sánchez aprovarà rebaixes impositives per als sectors afectats per la guerra

  • El Govern comença la tasca de documentació per impulsar la investigació contra Putin per crims de guerra davant el Tribunal Penal Internacional

  • Accelerarà l’execució dels projectes d’eficiència energètica i desenvolupament de renovables i demana a les comunitats que accelerin els fons europeus

Sánchez aprovarà rebaixes impositives per als sectors afectats per la guerra

Jesús Hellín / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern aprovarà «rebaixes impositives als sectors afectats» per la guerra d’Ucraïna i procedirà a una «reducció i agilitació dels terminis i procediments per a l’execució dels projectes d’eficiència energètica i desenvolupament d’energies renovables». A més, s’habilitaran 5.400 places d’acollida del sistema estatal gestionat per l’Executiu central per atendre refugiats i 12.800 places més proporcionades per les comunitats i els ajuntaments.

Aquest va ser un dels principals missatges de Sánchez a l’inici de la XXVI Conferència de Presidents, que aquest diumenge se celebra al museu arqueològic Benahorita de Los Llanos de Aridane, a l’illa de La Palma. Davant els líders autonòmics, a porta tancada, va pronosticar que el conflicte serà «llarg» i amb risc de «cronificar-se», per això requereix «màxima unitat». També els va demanar «màxima col·laboració» en l’intercanvi d’informació per poder aplicar les sancions als oligarques russos amb «màxima eficàcia». També els va avançar que Espanya ja ha començat la tasca de documentació per «impulsar els tràmits davant el Tribunal Penal Internacional per iniciar els procediments per crims de guerra i lesa humanitat» contra Vladímir Putin. I va afegir que el paper d’intermediació i diàleg de la Xina, que fins ara ha recolzat Moscou, pot ser clau per trobar una solució diplomàtica.

El president va fer una breu compareixença davant els mitjans acompanyat de l’amfitrió d’aquesta 26a Conferència de Presidents, a La Palma, el socialista Ángel Víctor Torres, president de les Canàries. Però va ser després, davant els dirigents regionals, quan va exposar els anuncis que portava sota el braç. Sánchez va insistir en la idea que vol sortir d’aquesta cimera amb els que va batejar com a Acords de La Palma, que volia imitar el corrent de treball conjunt i unitari entre administracions que va provocar l’erupció del volcà de Cumbre Vieja. És a dir, un pacte institucional amb les comunitats autònomes articulat entorn de quatre eixos

Primer, la cooperació reforçada per a l’acollida de refugiats ucraïnesos (ja hi ha tres milions de desplaçats, l’èxode més gran des de la Segona Guerra Mundial). Segon, suport unànime a l’Executiu de cara al «decisiu» Consell Europeu del 24 i 25 de març, en el qual Espanya defensarà «tallar el contagi» del preu del gas al de l’electricitat. El Gabinet vol millorar així la seva posició negociadora. 

Tercer, «deixar de banda la lluita partidista» dels fons europeus, ja que són «un element fonamental per consolidar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació» i «accelerar» la seva execució. Era clarament un missatge dirigit al PP, ara que està en marxa el relleu de Pablo Casado per Alberto Núñez Feijóo. I quart i últim punt, el suport al pla nacional de resposta. Per endavant, el president va garantir que l’Executiu farà «tot el que estigui a la seva mà» perquè la indústria, els col·lectius més vulnerables i els consumidors electrointensius no siguin «ostatges del xantatge energètic» de Putin. 

Sánchez no va fer cap referència a una mesura que, en principi, vol adoptar aquest mes: la retirada de la mascareta en interiors. No estava prevista per a aquesta cimera, com ja va assenyalar aquest diari,.

Aplaudiments i visques

Els mandataris autonòmics van anar arribant al museu arqueològic Benahoarita de Los Llanos de Aridane a partir de les 9 del matí. El president de la Junta d’Andalusia, el popular Juanma Moreno, ja va marcar per endavant la línia que seguirien els seus companys de partit, avançada ahir dissabte per Feijóo

El dirigent andalús va insistir davant els periodistes que aquesta cimera autonòmica no podia acabar sense la decisió de baixar l’IVA de l’electricitat i dels combustibles al tipus superreduït, al 4%, per mitigar l’escalada dels preus de l’energia. Mentrestant, el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, va abordar un altre dels assumptes prioritaris d’aquesta conferència, l’acollida de refugiats ucraïnesos: va defensar que s’aclareixi la situació legal i que es coordini la recepció dels que estan fugint per la guerra. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, no va fer declaracions prèvies; en alguns moments se la va veure parlant amb alguns barons del PP i en d’altres, en silenci, aïllada. 

Notícies relacionades

Poc abans de les 9.30 va arribar Sánchez, tímidament aplaudit pels pocs palmers que es trobaven als voltants del museu. Més visques va rebre el Rei a l’entrar. Tots dos, el monarca i el president, van saludar els mandataris autonòmics i membres de l’Executiu i després tots junts es van fer la protocol·lària foto de família. «¡Ayuso, t’estimem!», es va sentir des d’un dels balcons que miraven a la façana del centre. A la foto conjunta hi havia tots els presidents, menys el català, Pere Aragonès, que va preferir saltar-se la salutació a Felip VI i el posterior esmorzar informal amb ell. El monarca va marxar cap a les 10.40, acomiadat pel líder socialista (també s’hi va sentir un «¡president, guapo!»), i uns minuts després va arribar el president català. 

Sánchez dirigeix aquesta conferència acompanyat per nou ministres: les vicepresidentes Nadia Calviño i Teresa Ribera i els titulars d’Exteriors, Interior, Hisenda, Presidència, Política Territorial, Sanitat i Inclusió. Tots del PSOE. En la convocatòria anterior, prevista per al 25 de febrer a La Palma però que es va haver de suspendre per l’esclat de la guerra a Ucraïna, sí que es comptava amb la presència de la vicepresidenta segona i líder d’Unides Podem en el Govern, Yolanda Díaz. Aquest diumenge no és a l’illa: la responsable de Treball continua la seva visita a Xile després d’acudir, amb el Rei i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a la presa de possessió del nou president, Gabriel Boric.