Trobada aquest dissabte

Pere Aragonès assistirà a la Conferència de Presidents a La Palma

  • El president assegura que hi acudirà «excepcionalment» per la necessitat d’arribar a acords per acollir ucraïnesos que fugen de la guerra

Pere Aragonès assistirà a la Conferència de Presidents a La Palma

EFE

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà finalment a la Conferència de Presidents d’aquest cap de setmana a La Palma. El cap del Govern assegura que hi acudirà «a causa de la situació d’excepcionalitat» per la guerra a Ucraïna, i confia que el fòrum sigui un «autèntic espai de coordinació i d’acords» en matèria d’acollida de refugiats.

«Hi anirem perquè hi passin coses», va explicar una veu del Palau de la Generalitat a aquest diari, poc abans que el president confirmés la seva assistència al conclave. «Ens han donat el que volíem», va apuntar aquesta font a tall d’explicació del canvi d’opinió. És a dir, es concep el fòrum de manera executiva i no només merament formal.

Refugiats i economia

«Han sortit més de dos milions de persones d’Ucraïna i la situació econòmica apunta a negres nuvolades en el futur immediat per culpa del conflicte bèl·lic», va assenyalar aquesta font a tall d’explicació del canvi d’opinió i en referència tant a la pujada del preu de l’energia com a la impossibilitat d’importar o exportar productes cap a mercats de l’est europeu com fins fa unes setmanes. Una cosa que repercutirà, i molt, en les empreses catalanes.

Aragonès ha comunicat la seva decisió al president del Govern central, Pedro Sánchez, i ha reclamat que la trobada «sigui un autèntic espai de treball, coordinació i acords» al front humanitari i econòmic.

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu català ha aclarit que «la posició de la Generalitat és coneguda» respecte al diàleg amb el Govern central, amb qui prefereix, ha dit, una relació bilateral, però ha assegurat que el seu Executiu serà a tot arreu perquè és necessari donar una resposta.

Conclave d’ERC

Fonts del Govern, de fet, van posar èmfasi en l’excepcionalitat de la qüestió a tractar. Una excepcionalitat que forçarà un canvi de programa en la Conferència Política que ERC previst celebrar aquest cap de setmana i on s’havia agendat que Aragonès tanqués, juntament amb el president del partit, Oriol Junqueras. Segons fonts republicanes, la intervenció del president serà dissabte, junt amb la número 2 de la força, Marta Rovira.