Relació entre Generalitat i Estat

Aragonès no anirà a la cimera de presidents tret que es tracti el fons per als refugiats

  • Només la inclusió en l’ordre del dia de l’ajut econòmic per a l’acollida dels que fugen d’Ucraïna i per pal·liar els efectes de la guerra a les empreses catalanes faria que el republicà segués a la taula

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Per a nosaltres no ha canviat res». Així de taxatiu es mostra un portaveu del Palau de la Generalitat davant l’especulació oberta sobre una possible assistència de Pere Aragonès a la Conferència de Presidents d’aquest diumenge a La Palma (illes Canàries). La cimera, que reuneix tots els presidents autonòmics i el del Govern central, s’hauria d’haver celebrat el passat 27 de febrer, però l’inici de la invasió russa d’Ucraïna va obligar a suspendre-la. Precisament, el conflicte de l’Europa de l’Est, i el seu tractament en la reunió presidencial, ha sigut esgrimit com a motiu per a un eventual canvi d’opinió del president, que ja va refusar acudir a la cita posposada al febrer.

Els motius per al ‘no’ Aragonès van ser llavors, i ara, que la Generalitat no confia en l’efectivitat d’unes reunions multilaterals que, al cap i a la fi, serveixen «poc més que per fer-se una foto», van dir, i mantenen, fonts de Palau. «Només si hi ha l’opció d’abordar aspectes rellevants i concrets», Aragonès estaria disposat a acudir-hi, una cosa que, «fins ara, no se’ns ha traslladat», afirma aquest portaveu del Govern, «ja que apuntar que es parlarà d’Ucraïna, com dir que es tractarà de la covid», és tant com «no dir res».

Notícies relacionades

«Aragonès està disposat a acudir-hi si es modifica l’ordre del dia i s’hi inclouen quatre punts: l’arribada dels refugiats ucraïnesos, la transferència de fons de l’Estat a les autonomies per a la seva acollida, les ajudes per costejar la pujada del preu de les energies i la situació de les empreses catalanes, afectades tant pel mateix preu del gas i del petroli com per la recessió i inflació que provoquen en l’economia», detalla aquesta font. «I com que això no ha passat, ni creiem que passi, per a nosaltres no canvia res», conclou.

Diumenge, si res no canvia, a l’hora que els homòlegs d’Aragonès estiguin reunits amb Sánchez, el republicà estarà participant en el tancament de la Conferència Política d’ERC, un conclave en el qual el partit defineix el seu full de ruta ideològic per als pròxims anys. Motiu de més perquè l’absència d’Aragonès, que té previst intervenir-hi el mateix diumenge, segons apunten veus del partit, es vegi plenament justificada per un ordre del dia que donés l’oportunitat al president de «defensar els interessos dels catalans i de les empreses».