Petició a l’ajuntament

El Síndic de Barcelona proposa donar als joves espais a la ciutat per fer ‘botellons’

  • La proposta surt de la suposada premissa que es tracta d’una pràctica que ha existit des de sempre i persistirà en el futur, una lectura que aconsella afrontar-la amb polítiques de reducció de danys

El Síndic de Barcelona proposa donar als joves espais a la ciutat per fer ‘botellons’

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, i l’adjunta al Síndic, Eva Garcia, proposen assignar espais de la ciutat per fer ‘botellons’. És la principal conclusió de l’informe ‘Fenomen del «botellon» a la ciutat de Barcelona. Perspectives des de la joventut’, elaborat per la sindicatura, que defensa aplicar una política de reducció de danys davant una problemàtica que «no desapareixerà».

Segons defensen Bondia i Garcia, els ‘botellons’ han existit «des de sempre» a Barcelona. I, per a la sindicatura, així continuarà sent «en el futur». Una premissa que, tanmateix, sembla menysprear el fet que els problemes vinculats a aquesta pràctica anteriors a la pandèmia han sigut més aviat escassos a la ciutat. Sí que hi ha hemeroteca d’incidents vinculats al ‘botellon’ en ciutats com Madrid però amb prou feines hi ha menys notícies sobre la qüestió a la capital catalana. A partir de les restriccions decretades per contenir l’auge de contagis, en especial la que va obligar a tancar els locals d’oci nocturn, sí que hi va haver concentracions de joves en espais públics per consumir alcohol –una pràctica prohibida per l’ordenança pública de la ciutat– i llavors es va convertir en un problema que va viure el seu episodi de màxima tensió durant les festes de la Mercè a finals del setembre passat a la plaça d’Espanya. Desenes de persones van resultar ferides, algunes per arma blanca, i es van reproduir durs enfrontaments amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra al final dels dies grans de la festivitat barcelonina. O de les dues nits grans, més ben dit.

La política de reducció de danys que aconsella adoptar la sindicatura es basa sobretot en l’assignació d’espais públics amb aquesta finalitat. És a dir, que l’ajuntament concedeixi als joves llocs per poder fer ‘botellons’ en lloc d’enviar la Guàrdia Urbana per impedir-los. Es tracta d’una iniciativa que, segons admet Bondia, resulta «contradictòria» ja que es podria interpretar com un suport al consum d’alcohol entre menors d’edat. Però prohibir els ‘botellons’ o afrontar la problemàtica des d’un abordatge exclusivament policial suposa una «pèrdua d’esforços» que no resol la qüestió, remarquen tant ell com Garcia. I a més es perd la possibilitat d’utilitzar aquestes celebracions com escenaris de contacte en què aplicar estratègies socioeducatives.

Notícies relacionades

Sobre com haurien de ser aquests ‘botellòdroms’, Bondia aclareix que no han pensat en cap lloc en concret ja que perquè resultés efectiu s’hauria de comptar amb l’opinió dels joves per triar-lo. El que sí que ha meditat el Síndic de Barcelona és que el projecte ha de comptar amb urinaris públics i sistemes de recollida de les escombraries que generen aquestes concentracions, també han de disposar de punts lila –de prevenció d’agressions sexuals– i punts de pedagogia sobre els temes dels problemes que comporten l’excés del consum d’alcohol i drogues.

L’informe de la sindicatura, de cent pàgines, amb desenes de referències acadèmiques i un treball d’investigació de camp, ha sigut entregat a l’alcaldia i la tinença d’alcaldia de Prevenció i Seguretat i aquest dijous serà presentat en la segona reunió de la ‘Taula ciutadana per una nit cívica i segura’ amb l’objectiu d’aportar propostes al debat sobre l’abordatge dels ‘botellons’. «Ens han dit que repartiran l’informe en aquesta taula però no sabem res més sobre què els ha semblat», ha avançat Bondia.