Reunió a Barcelona

ERC i EH Bildu s’erigeixen en garants que Vox no governarà a Espanya

  • Junqueras i Otegi ratifiquen l’acord de col·laboració en el Congrés entre les dues forces

  • Defensen la taula de diàleg i reclamen a Sánchez que faci una proposta política

ERC i EH Bildu s’erigeixen en garants que Vox no governarà a Espanya

DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada vegada que l’entorn postconvergent al·ludeix a una unitat independentista global, també a Madrid, on els 13 escons republicans tripliquen els quatre de Junts, ERC s’eriça. I tendeix a demostrar que els seus interessos no passen per allà, sinó, per exemple, per acostar-se a EH Bildu, la formació abertzale que reuneix una amalgama ideològica que va de l’esquerra postmarxista de Sortu, l’hereva d’Herri Batasuna, al centre esquerra dels que van estar en l’òrbita d’Eusko Alkartasuna. Aquest posar-se al costat dels independentistes bascos, creu ERC, que equival a posar terreny ideològic pel mig respecte a Junts, l’amalgama ideològica del qual pivota sobre el centre dreta.

Així, els republicans van reafirmar aquest divendres el seu acord amb EH Bildu, reunió entre els líders de les dues forces inclosa. Oriol Junqueras i Arnaldo Otegi es van veure a la seu d’ERC a Barcelona i junts van llançar un avís a Pedro Sánchez que, si més no, és paradoxal. Així, tots dos van assenyalar que els partits d’esquerra independentistes (als quals s’ha de sumar també el BNG, com a tercer integrant d’aquesta espècie de Galeusca parlamentària i, després, tant la CUP com Junts) són l’«única garantia» que Vox i el PP no arribin a governar Espanya. «Avui és possible parar el nou feixisme i el nou autoritarisme espanyol només amb el concurs de les esquerres independentistes», va dir el líder d’EH Bildu, amb referència al fet que és l’única suma que li val al PSOE. Motiu pel qual ha exigit al Govern atendre les seves demandes.

Les paraules de tots dos suposen, en el fons, un pas de rosca més al dit per Aragonès en la seva conferència del MNAC del 14 de febrer. Allà, el president va asseverar que Espanya anirà cap a l’autoritarisme si no resol el conflicte, per la qual cosa va reclamar valentia a Pedro Sánchez per agafar el toro per les banyes.

I entre les demandes de l’esquerra independentista, sobresurt, òbviament, la taula de diàleg i negociació entre Estat i Generalitat per al conflicte català i l’exigència al Govern de Sánchez que, transcorreguda ja una dècada de l’inici del procés i dos anys del començament del fòrum polític intergovernamental, plantegi ja una proposta per solucionar el debat sobre Catalunya. Junqueras ha reafirmat l’aposta per la via negociada amb l’Estat perquè «és la via correcta de resoldre els conflictes polítics».

Notícies relacionades

I ha assegurat que ERC seguirà en aquesta línia malgrat que el Govern intenti «dilatar la taula de negociació», ja que considera que aquesta és la millor manera d’acumular les forces necessàries per forçar l’Estat a negociar. El president d’ERC creu que apostar pel diàleg genera recolzaments en la comunitat internacional, i també amplia els adeptes a l’independentisme en la societat catalana. Aquesta acumulació de forces farà «inevitable» un referèndum, va dir. «Qui surt debilitat és qui no posa propostes sobre de la taula i no treballa per a la resolució del conflicte», va sentenciar.

Otegi, sabedor que la seva figura és apreciada per tot l’independentisme català, va anar amb tacte. Tot i així, va assenyalar que la taula de diàleg, el gran assoliment d’ERC en les seves negociacions amb el PSOE, «ja per si mateix és un avanç» perquè, segons el seu parer, suposa el reconeixement de l’Estat que hi ha un conflicte polític a Catalunya. El coordinador general d’EH Bildu ha recomanat «perseverança i continuar enfortint» la posició de l’independentisme a la taula de diàleg, molt en la línia expressada pel seu amfitrió.