Almenys 7,5 milions de menors en «greu perill»

Crisi humanitària a les portes d’Europa: l’ONU i les oenagés donen la veu d’alarma per la guerra Rússia-Ucraïna

Crisi humanitària a les portes d’Europa: l’ONU i les oenagés donen la veu d’alarma per la guerra Rússia-Ucraïna

REUTERS / KACPER PEMPEL

2
Es llegeix en minuts

Diverses organitzacions humanitàries han manifestat aquest dijous la seva preocupació per l’escalada del conflicte a Ucraïna i han demanat a les parts implicades que protegeixin la vida dels civils i les infraestructures essencials.

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha remarcat que el conflicte és una amenaça «immediata» per a la vida i el benestar d’uns 7,5 milions de nens. La directora executiva de l’agència de les Nacions Unides, Catherine Russell, ha advertit que, a menys que els combats disminueixin, «desenes de milers de famílies es podrien haver de desplaçar per força», situació que augmentarà «dràsticament» les necessitats humanitàries. «El foc d’armes pesades al llarg de la línia de contacte ja ha fet malbé la infraestructura crítica d’aigua i instal·lacions educatives els últims dies», ha afegit abans d’insistir que els nens ucraïnesos «necessiten pau desesperadament i ara».

Per la seva part, el president del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Peter Maurer, s’ha declarat «molt preocupat» per la seguretat de les comunitats ucraïneses i ha comentat que el seu missatge per a les parts implicades en el conflicte «és clar»: protegir els civils i els serveis essencials. El CICR, com l’UNICEF, treballen sobre el terreny per alleujar les necessitats humanitàries de la població.

Mentrestant, la directora de Save the Children per a Europa de l’Est, Irina Saghoyan, ha lamentat que els nens quedin «atrapats en el foc creuat d’aquesta guerra d’adults». «Mai s’hauria d’haver arribat a això», ha continuat, destacant que la preocupació més «immediata» de l’oenagé és «la salut i el benestar» dels menors. «En un conflicte tot està sobre la taula: mort, lesions, violència sexual, riscos de protecció, etc.», ha advertit, insistint que els nens estan «terroritzats». «Senten explosions, se’ls demana que fugin només amb la roba que porten posada. No es pot subestimar l’impacte que té en la seva salut mental i el potencial trauma a llarg termini», ha afegit.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, també ha mostrat la seva preocupació pels desplaçaments interns i l’augment de les necessitats humanitàries. «Qualsevol família que es vegi obligada a abandonar casa seva necessita ajuda amb l’allotjament, el menjar i l’aigua potable. A més, som al final de l’hivern i les temperatures regularment estan sota zero», ha explicat.

«Molts nens i nenes que viuen en aquesta zona de conflicte ja no tenen prou menjar ni roba per abrigar-se», ha avisat, lamentant que la idea que molts d’aquests nens es puguin veure obligats a trobar refugis inadequats en cas de desplaçament massiu –on estaran exposats a la pluja gelada, el vent i la neu– és massa dolorosa.